Armonizarea sistemului juridic roman cu legislatia europeana a inceput odata cu modificarea Codului Penal. Teoretic, acesta trebuia sa intre in vigoare la inceputul acestui an, dar, in lipsa unui Cod de procedura, care sa faca viabile aplicarea normelor, cel mai probabil la inceputul lui 2008 se vor pune in aplicare normele amandurora.
Ca urmare, deocamdata, purtarea de catre o persoana a unei bratari sau cip, prin care sa fie urmarit in cazurile in care este recidivist sau eliberat conditionat, exista doar scriptic, aplicarea acesteia fiind suspendata. Alinierea la normele europene presupune si introducerea, in Codul de procedura penala, a unei noi masuri de preventie, si anume arestul la domiciliu. Inspirata din legislatia tarilor cu traditie, acest lucru va constitui o noutate absoluta pentru legislatia din Romania. Astfel, pentru infractiunile de gravitate medie sau mica, daca persoana acuzata isi recunoaste vina, se poate realiza un „acord” cu procurorul, iar instanta de judecata va supraveghea strict modul de executare a pedepsei.
Arestul la domiciliu, care isi are originea in procedura anglo-saxona, se intentioneaza a fi introdus de la 1 ianuarie 2008. Ce presupune, ce este interzis sau nu celui aflat in arest la domiciliu – sunt aspecte care au facut, recent, obiectul unei dezbateri la Ministerul Justitiei. Vor urma, desigur, contradictiile, cum s-a intamplat in cazul purtarii bratarii. Pe de o parte, introducerea acestei masuri a fost justificata de catre legiuitor prin necesitatea urmaririi infractorilor sau degrevarea penitenciarelor. Pe de alta, reprezentantii societatii civile au invocat incalcarea drepturilor omului, motivand nerespectarea dreptului la viata privata a celui care este purtatorul unui astfel de dispozitiv electronic. Iar ca un paradox, demn de mentionat este si faptul ca, la ora actuala, sistemul judiciar romanesc nu dispune de aparatura necesara implementarii masurii. Cat priveste arestul la domiciliu, el nu ar putea fi pus in practica decat in cazul in care faptuitorul nu ar avea… locuinta.