Colegiul Electoral Bisericesc se va intruni pentru alegerea succesorului Patriarhului Teoctist pe data de 12 septembrie. Anuntul a fost facut, ieri, de Patriarhia Romana care precizeaza ca Sfantul Sinod va alege candidatii pentru scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane in aceeasi zi, cu cateva ore mai devreme.
Posibilii candidati vor mai avea insa de trecut un test pana atunci. Pe 28 august, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii va incepe audierea celor 25 de inalti ierarhi. Exista, deja, prelati care de-a lungul anilor au recunoscut ca au colaborat cu politia politica.
Cel mai cunoscut caz este al Inalt Preasfintitului Nicolae Corneanu. Mitropolitul Banatului si-a asumat colaborarea cu Securitatea imediat dupa Revolutie, in 1990. El a marturisit in presa ca totul a inceput in 1960, cand a ajuns episcop la Arad. Prelatul a precizat ca a dat inclusiv informari scrise, chiar si despre preoti.
In august, anul trecut, Inalt Preasfintitul Teodosie Tomitanul, a recunoscut ca a semnat un angajament cu Securitatea, dar sustine ca acesta se referea doar la probleme majore ale statului. In dosarul sau nu exista note informative. Tot anul trecut, episcopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, si-a asumat numele conspirativ „Ionica”, dar a precizat ca a semnat un angajament cu Securitatea doar pentru ca era amenintat cu inchisoarea.
Actualul episcop de Valcea, preasfintitul Gherasim a marturisit ca a fost obligat sa-l toarne pe cardinalul Hossu pe cand acesta era tinut la Manastirea Caldarusani. El avea numele conspirativ „Ionescu”. Staretul manastirii Stavropoleos, Iustin Marchis a recunoscut, ca a dat cateva note despre niste cetateni straini care vizitau Manastirea Cheia. Suspiciuni in ceea ce priveste colaborarea cu Securitatea exista si in cazul episcopului de Cluj, Bartolomeu Anania si al predecesorului lui Teoctist, Patriarhul Iustin Moisescu.
Despre Anania, Ioan Mihai Pacepa, fost sef al spionajului comunist, a spus ca ar fi fost agent acoperit al Directiei de Informatii Externe. Bartolomeu Anania a fost, intre 1965-1976, director de Cancelarie al Arhiepiscopiei BOR in SUA si Canada. Despre Moisescu, expertii din Comisia prezidentiala Tismaneanu au spus ca era informator cu acte in regula. Potrivit comisiei, Iustin a avut dosar de retea, dar fisierele nu au putut fi accesate.