Coada soricelului este o planta ce creste pe marginea drumurilor si pe locuri necultivate. Datorita continutului mare in ulei volatil, coada-soricelului are proprietati antiseptice, apropiindu-se de cele ale musetelului. Se recomanda in diferite afectiuni ale stomacului si ale intestinelor, ca enterocolite si gastrite. De asemenea, aceasta planta medicinala calmeaza colicile stomacale, ajuta la eliminarea gazelor si restabileste pofta de mancare. Infuzia de coada-soricelului are si o actiune stimulenta asupra ficatului, marind secretia biliara, calmand in acelasi timp spasmele care duc la colicile hepatice. O infuzie mai concentrata facuta din 10 g de planta si 100 ml de apa ajuta la eliminarea viermilor intestinali. Ceaiul se bea dimineata pe stomacul gol. In tratamentul tusei, al bronsitei, al starilor nervoase si al bolilor vezicii urinare, ceaiul de coada-soricelului aduce o reala stare de imbunatatire a sanatatii. Extern, se poate folosi sub forma de comprese sau bai locale, avand efecte calmante, antiinfla-matoare si dezinfectante in arsuri, diferite plagi purulente, hemoroizi, ulcere varicoase si abcese dentare. Acesta planta are proprietatea de a regenera tesuturile, fiind folosita, cu precadere, in calmarea tenurilor inrosite si iritate.
INFOMEDICA
Cerealele indulcite consumate la micul dejun pot contribui la imbunatatirea memoriei adolescentilor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de un grup de cercetatori australieni. Expertii de la Universitatea Australia de Vest au descoperit ca persoanele care consuma, la micul dejun, cereale cu un continut mai mare de zahar au obtinut rezultate mai bune la testele de memorie. La studiu, au participat 37 de elevi cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani. O parte dintre subiecti au consumat la micul dejun cereale cu un indice glicemic ridicat, ale caror zaharuri se dizolva repede in sange. Ceilalti voluntari au consumat cereale cu un indice glicemic scazut. Elevii au avut de memorat o lista de 20 de cuvinte, printre care nume de unelte, fructe, legume, ierburi, condimente si ustensile de bucatarie. Participantii au fost rugati sa faca o serie de miscari cu mainile in timp ce memorau cuvintele pentru ca atentia lor sa fie distrasa. Subiectii care au consumat cereale cu indice glicemic ridicat au retinut, in medie, cu doua cuvinte mai multe decat ceilalti. Expertii avertizeaza, totusi, ca alimentele cu un continut glicemic mare nu sunt recomandate in fiecare zi pentru imbunatatirea performantelor intelectuale ale adolescentilor, pentru ca pot fi responsabile de aparitia obezitatii, a diabetului sau a altor boli grave.
* Pagina realizata de Luiza RADULESCU-PINTILIE, Ana-Maria DRAGOMIR