Zilot
Termenul „zilot” nu se gaseste in vreunul dintre dictionarele fundamentale ale limbii romane (DEX, DOOM, MDE). Se cuvine sa-l explicam fiindca l-am folosit intr-unul dintre articolele evocatoare de la rubrica „Vietile Sfintilor Mucenici”, cel referitor la Simon Zilotul (mirele nuntii din Cana Galileii, care a fost atat de entuziasmat de miracolul dumnezeiesc al transformarii apei in vin, incat imediat ii parasi pe parinti, pe mireasa si pe nuntasi ca sa-L urmeze pe Autorul acelei minuni, adica pe Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu).
Precizam ca este un cuvant derivat din termenul de baza „zel”, care inseamna ravna, sarguinta. Avem, asadar, inca un substantiv comun „zilot”, devenit nume propriu, Zilot (ul).
Au existat si in tara noastra crestini ravnitori (zelosi, sarguinciosi), care au fost onorati cu calificativul apelativ „Zilot(ul)”, devenit supranume.
Cel mai cunoscut este cronicarul Zilot Romanul, care, in realitate, se numea Stefan Ioan Moru. A trait intre anii 1780 si 1850. A condamnat abuzurile domnilor fanarioti in cronicile sale „Domnia lui Constantin-voda Hangerli(ul)” si „Domnia lui Ion-voda Caragea”. Cu toate acestea, a manifestat ostilitate fata de revolutiile de la 1821 si din 1848.
Precizam ca siglele DEX, DOOM si MDE semnifica „Dictionarul explicativ al limbii romane” (DEX), „Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane” (DOOM) si „Mic dictionar enciclopedic” (MDE).
Mihai Stere DERDENA