Consilierii au pus mana de la mana sa-i ajute pe cei cu patru picioare !

Tranta mare in Consiliul Local Sinaia pentru aprobarea amplasarii unui cabinet de medicina veterinara in oras. Altminteri, primul si singurul. Sinaienii proprietari de animale n-au unde le duce la doctor si, cand li se-mbolnavesc, trebuie sa mearga cu ele ba la Ploiesti, ba la Brasov. Dupa cativa ani in care a tot fost cautat un loc propice pentru oblojirea dulailor si resuscitarea matelor in pericol de a aluneca pe lumea ailalta, s-a identificat un coltisor in cartierul Izvor. Langa gradinita „Floare de Colt” si spitalul orasenesc. Unicul medic veterinar din Sinaia a amenintat ca, in cazul in care nici aici nu i se va aproba sa-si monteze o cladire prefabricata pentru a acorda consultatii, va pleca sa-si practice profesia in alt oras.

Toti bolnavii intr-un loc

„Cum, tocmai langa gradinita si spital, unde-s copii si bolnavi?”, au inceput sa freamate consilierii mai putini sensibili la nevoia de asistenta medicala a amicilor cu patru labe. „In toate orasele mari, cabinetele de medicina veterinara sunt pozitionate in locuri foarte circulate. Daca incepem sa studiem fiecare amplasament, o sa ajungem la concluzia ca niciunul nu e potrivit. Am tot facut asta pana acum”, s-a plans primarul Vlad Oprea. Apoi, a continuat: „De doi ani de zile, doamna doctor vine la noi cu cererea de a-i acorda un spatiu. Mi-a zis ca, daca nu i-l vom da nici de data asta, o sa plece in alta localitate. Mi-e si rusine sa o mai vad”. Argumentele primarului nu i-au induplecat pe consilieri, care nici nu prea intelegeau unde vine coltisorul descoperit de acesta in Izvor, si nici nu acceptau sa puna infirmeria zoo langa spitalul uman. In consecinta, au votat impotriva si au luat o pauza. In „recreatie”, primarul si-a reluat lobby-ul pe langa consilierii care se opusesera. Rasfirati, dusi la tigara sau la cafea, acestia incepusera sa cam aiba dubii pentru hotararea luata si cazusera binisor pe ganduri. „Ce ziceti, repetam votul?”, le sonda primarul starea de spirit.

„V-am zis eu ca numarasem gresit!”

La reluarea sedintei, in scena a intrat consilierul Eugen Strafalogea, cel care a prezidat intrunirea. Ca si cum se afla in fata blufului vietii sale, Strafalogea si-a intins bine pielea obrajilor, si-a dres vocea si, ca un pilot care anunta o aterizare fortata, a rostit pe un ton martial: „Se pare ca exista unele inadvertente intre ceea ce mi-am notat eu si ce si-a notat doamna Mioara Popescu (secretara – n.r.). Eu am numarat patru abtineri, iar dumneaei doar trei. V-as propune sa mai votam o data”. „Hi-hi, uite cum da vina pe mine”, se-amuza Mioara Popescu de inventivitatea presedintelui. Calmi, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, toti consilierii si-au proptit coatele in masa si si-au fluturat degetele in aer, votand proiectul de hotarare. Cladirea prefabricata va sta in Izvor cel putin un an. „V-am zis eu ca numarasem gresit!”, a celebrat Strafalogea succesul giumbuslucului pe care il scornise, lasand-o pe Mioara Popescu sa mai traga o burta de ras.
Consilierul Remus David, mandru proprietar de catel si pisica, spune ca se chinuieste mai mult decat animalele sale atunci cand le vine sorocul consultului medical. Singura solutie este sa cheme doctorita acasa: vaccinarile, tunsul si frezatul decurg sub acoperisul stapanului. „Cand e nevoie de o interventie mai complicata, animalele sunt transportate la Campina, Ploiesti sau Brasov. Stiu pe cineva care are un imens caine ciobanesc. Nu poate sa-l ia in masina, fiindca, doar ce-l vara inauntru, ii face harcea-parcea toata tapiseria de pe scaune si canapele”, spune David povestea unui sinaian care trebuie sa aleaga intre integritatea masinii si sanatatea cainelui.
Ionut STANESCU