Primaria orasului Sinaia a lansat, saptamana aceasta, o publicatie bilunara de informatii cetatenesti, intitu-lata B.I.S. (Buletin Informativ pentru Sinaieni). Ziarul este redactat de echipa biroului de comunicare din cadrul Primariei Sinaia, are 16 pagini format A4 si va fi distribuit, gratuit, de la sediul Primariei sau prin intermediul comisarilor de cartier. Din cate a declarat primarul Vlad Oprea (foto), tiparirea lui costa administratia locala circa 15 milioane de lei vechi de editie, tirajul unei editii fiind de 1.500 de exemplare. „Primaria Sinaia are foarte multe proiecte in derulare si, de multe ori, fie nu le putem prezenta foarte amanuntit, fie nu ajung tocmai corect la public, astfel incat am simtit nevoia sa le publicam noi insine, ca o pozitie oficiala a primariei. In al doilea rand, sunt informatii curente despre activitatea primariei, care, din cauza ariditatii lor, nu pot fi publicate in alte ziare si am preferat ca, pe langa afisarea lor pe avizierele din oras, sa apelam si la aceasta cale. Mai mult decat atat, in acest buletin vor aparea informatii legate de activitatea Consiliului Local, care, de multe ori, nu este prea bine cunoscuta. De asemenea, am avut discutii cu principalele institutii publice din oras si, in numerele urmatoare, vor avea si ele o pagina sau o jumatate de pagina in care vor prezenta informatii specifice lor”, si-a motivat primarul decizia de a cheltui 360 de milioane de lei vechi pe an pentru a tipari B.I.S..
Astfel, in primul numar al ziarului, sinaienilor le sunt reamintite numele si aria de acoperire ale fiecarui comisar de cartier, numele consilierilor locali, comisiile de specialitate din care acestia fac parte, precum si cele mai importante hotarari de consiliu luate de la inceputul anului incoace. In paginile primului B.I.S., figureaza si o serie de „stiati ca”-uri legate de cateva cifre statistice ale orasului, precum si o rubrica denumita „perlele sinaianului”, in care primarul povesteste cum un cetatean a venit in audienta cerandu-i sa-l ajute sa se-mpace cu nevasta.
Ziaristii debutanti ai Primariei Sinaia si-au rezervat si o portie de lirism in paginile B.I.S.. Ei au redactat un editorial cu un titlu extrem de aluziv pentru perioada politica in care ne aflam, „Ce liniste era in oras…”, si care abunda de versuri albe, puncte de suspensie si cuvinte scrise cu majuscule.
„Orasul nostru este invatat sa afle de la vecini si colegii de munca ce i se intampla (sic!)”, se arata intr-un pasaj al editorialului. Cum informatia vine direct de la sursa, nu o putem contesta, ci doar deplange soarta localitatii. Ce sansa, totusi, ca „vecinii si colegii de munca ai orasului” sunt comunicativi!
Ionut STANESCU