Ciocniri violente, raniti, arestari, focuri de avertisment, tunuri cu apa si gaze lacrimogene ! Un 1 Mai agitat, in multe zone ale lumii. In Turcia, protestele au atins punctul critic. Autoritatile au operat 600 de arestari in doar o ora. Startul protestelor violente de 1 Mai a fost dat, ca de obicei, in Germania. Tinerii nu au mai lasat insa dezastrul din anii precedenti, poate si pentru ca politia a fost peste tot, la Berlin si Hamburg. Tulburarile de 1 Mai au inceput luni seara, in Germania, intr-o piata din Berlin. 600 de tineri, majoritatea sub influenta alcoolului, au atacat fortele de ordine. S-au operat 61 de arestari, dar violentele au ramas modeste comparativ cu distrugerile inregistrate in mod traditional de 1 Mai.
Mult mai violente au fost insa ciocnirile din Turcia, unde marsurile de 1 Mai s-au transformat in adevarate violente de strada. Politia a incercat sa indeparteze multimea adunata sa sarbatoreasca Ziua Muncii intr-o piata inchisa demonstratiilor. Protestatarii au opus rezistenta, iar jandarmii au recurs la tunuri cu apa si gaze lacrimogene. In urma ciocnirilor, o persoana a fost ranita grav. Fortele de ordine au arestat peste 600 de manifestanti, printre care numerosi membri de sindicat.
Ciocniri violente si in Hong Kong, unde politia a recurs la focuri de avertisment pentru a tine sub control multimea. Sud-coreenii au iesit, si ei, in strada, la Seul, cerand drepturi pentru muncitorii sezonieri si denuntand acordul de liber schimb cu Statele Unite. Si in Iran, cateva mii de muncitori au iesit in strada, la Teheran, pentru a critica incapacitatea autoritatilor de a le ameliora conditiile de viata. In Italia, la Torino, 100.000 de persoane au denuntat accidentele de munca, soldate, anual, cu mii de morti, in vreme ce in Cisiordania, cateva sute de palestinieni s-au ciocnit violent cu soldatii israelieni, de-a lungul barierei de securitate din apropiere de Ramallah.
Rusii au serbat, traditional, 1 Mai, in Piata Rosie. La apelul sindicatelor pro-Kremlin si in amintirea defilarilor comuniste, nostalgicii epocii de aur au organizat un mars pe strazile capitalei. De asemenea, un milion de cubanezi au asteptat revenirea in public a lui Fidel Castro, dupa aproape noua luni de convalescenta.