Critici la adresa premierului israelian
Premierul israelian, Ehud Olmert este criticat pentru modul in care s-au derulat operatiunile impotriva Hezbollah in razboiul din Liban din vara anului trecut. Premierul a declara razboi Hezbollahului fara sa i se fi prezentat mai inainte un plan militar detaliat si fara sa ceara el insusi un astfel de plan, a constatat comisia speciala de ancheta de la Ierusalim. In raportul comisiei se mai arata ca premierul este raspunzator si de faptul ca obiectivele campaniei militare nu au fost formulate cu claritate. Mai mult, premierul Ehud Olmert nu si-a adaptat planurile atunci cand a reiesit ca previziunile si asteptarile Israelului nu erau realiste si nu se concretizau, a mai indicat comisia de ancheta.
Monumentul soldatului sovietic – mutat in Tallinn
Monumentul soldatului sovietic – care a determinat seria manifestarilor violente de la Tallinn, dar si accentuarea tensiunilor cu Moscova, a fost amplasat, ieri, intr-un cimitir militar din capitala estona. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Ministerului eston al Apararii. El a declarat ca monumentul va fi inaugurat pe 8 mai, cand se marcheaza victoria coalitiei antinaziste din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Decizia autoritatilor de la Tallinn de a muta, din centrul capitalei, monumentul soldatului sovietic, pe motiv ca acesta reprezenta un loc de confruntare al nationalistilor estoni si rusi, a starnit o serie de manifestari violente. O persoana si-a pierdut viata si peste o suta au fost ranite. De asemenea, aproape 600 de protestatari au fost retinuti de fortele de politie. Demonstrantii purtau drapele rusesti si strigau sloganuri de sustinere a Rusiei. De altfel, Moscova a acuzat Estonia, in repetate randuri, ca ar incalca drepturile minoritatii ruse care traiste in aceasta tara. Dupa confruntarile violente din ultimele zile, Ministerul rus de Externe a criticat autoritatile estone pentru ca au utilizat forta „excesiv” impotriva demonstrantilor. Pe de alta parte, Uniunea Europeana a anuntat ca sprijina Estonia „in aceste momente deloc usoare” si si-a manifestat „intelegerea” fata de autoritatile de la Tallinn.
Arca lui Noe, reconstruita
Un olan-dez se viseaza un Noe al tim-purilor noastre. Barbatul si-a construit o arca, replica fidela a celei din timpul potopului lui Noe. Dar de dimensiuni mai mici. Iohan Huibers a avut un vis acum 15 ani, care l-a determinat sa se apuce sa construiasca o Arca a lui Noe. „In februarie 1992, am visat ca Olanda va fi inundata. A doua zi, am gasit o carte despre Arca lui Noe, la libraria din oras si, de atunci, visul meu a fost sa construiesc arca”. Si visul a devenit realitate. Dupa ani de documentare, Iohan s-a apucat de treaba acum doi ani.
A folosit lemn de pin si de cedru si mai toata tamplaria a facut-o singur. Arca masoara cat doua treimi din lungimea unui stadion de fotbal si este inalta cat o cladire de trei etaje. Iohan le-a demonstrat vizitatorilor ca arca sa este functionala si a adus in interior machete de animale, in marime naturala. La fel ca pe Arca lui Noe, aici si-ar putea gasi adapost cate doua animale, mascul si femela, din fiecare specie – de la girafe, la elefanti, lei, bizoni sau crocodili.
Incendiu de proportii in Manchester
Un incendiu de proportii a izbucnit intr-o cladire de birouri cu cinci etaje din centrul orasului Manchester din Marea Britanie. Cladirea a luat foc, ieri dimineata, existand riscul prabusirii.
Peste o suta de pompieri s-au luptat cu flacarile care s-au extins si la un imobil din apropiere. Politia a blocat accesul in zona, iar soferii au fost indrumati pe o ruta ocolitoare. Fortele de ordine au inconjurat perimetrul, pentru a preveni accesul publicului in zona.
Comandamentul de pompieri a anuntat, in a doua parte a zilei, ca primul incendiu este sub control si ca eforturile se concentreaza pe cea de-a doua cladire.