BORIS ELRIN A INCETAT DIN VIATA

Serviciul de presa de la Kremlin a anuntat ca fostul presedinte al Federatiei Ruse, Boris Eltin, a incetat din viata, sursele citate sustinand ca Eltin ar fi murit in urma unui atac de cord. Eltin, in varsta de 76 de ani, a fost primul conducator din istoria Rusiei ales in mod direct. A condus Rusia intre 1991 si 1999. Membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS) din 1961 pana in iulie 1990, Eltin a inceput sa lucreze in administratia comunista in 1969. In 1977, in calitate de sef de partid in Sverdlovsk, a ordonat distrugerea casei Ipatiev, unde fusese asasinat ultimul tar. Eltin a fost de asemenea „primar” al Moscovei (Prim-secretar al Comitetului Orasenesc Moscova al PCUS) de la 24 decembrie 1985 pana in 1987, cand a fost demis pentru critici la adresa lui Gorbaciov si a ritmului reformei. In alegerile prezidentiale democratice din Rusia de pe 12 iunie 1991, Eltin a castigat 57% din voturile populare, si a fost investit in functie pe 10 iulie. Pe 18 august 1991 a inceput o lovitura de stat impotriva lui Gorbaciov (si a lui Eltin), condusa de comunisti in frunte cu Kruskov. Gorbaciov a fost retinut in Crimeea, in vreme ce Eltin s-a deplasat spre Casa Alba a Rusiei pentru a tine piept loviturii de stat. Casa Alba a fost asediata de armata, dar, confruntate cu demonstratii populare masive, trupele s-au retras, in vreme ce Eltin tinea un discurs memorabil de pe turela unui tanc. Pana pe 21 august, majoritatea liderilor loviturii de stat au parasit Moscova, iar Gorbaciov a fost „salvat” din Crimeea si readus in Moscova. Eltin a fost salutat in intreaga lume ca un erou pentru ca a salvat Uniunea Sovietica de revenirea tiraniei si lumea intreaga de reaprinderea Razboiului Rece. Boris Eltin a ramas in fruntea Rusiei pana pe 31 decembrie 1999, cand a demisionat si l-a numit pe Vladimir Putin presedinte interimar.

ROMPETROL UMBLA LA PRETURI

Rompetrol a scumpit, ieri, carburantii cu pana la zece bani pe litru, din cauza cotatiilor internationale in crestere ale pretului petrolului, au declarat reprezentantii companiei petroliere. Pretul benzinei Premium E4 (Euro 4) a crescut cu noua bani, ajungand la 3,37 lei/litru, iar benzina Efix 95 se comercializeaza la 3,35 lei/litru, in crestere cu opt bani. Un litru de benzina Euro Super 98 fara plumb (Euro 4) se vinde in schimbul a 3,88 lei, cu zece bani mai mult decat duminica. Motorinele Efix (Euro 4) si Super Euro 5 (Euro 5) costa, de ieri, 3,16 lei/litru, respectiv 3,47 lei/litru, fiind mai scumpe cu sase bani, respectiv sapte bani. Petrom a majorat, saptamana trecuta, pretul carburantilor cu noua bani in cazul benzinelor si sapte bani in cazul motorinelor.

SIR NESFARSIT DE SINUCIDERI IN UZINELE DIN FRANTA

Franta face fata unei noi sinucideri la locul de munca. Un muncitor de 51 de ani de la uzina PSA Peugeot-Citroen s-a sinucis la locul sau de munca din Mulhouse. In prezent, autoritatile ancheteaza acest caz pentru a afla daca incidentul ar putea fi clasat in categoria accidenteleor de munca. In ultimul an, o serie de sinucideri au inceput sa ridice intrebari legate de presiunile tot mai mari exercitate la locul de munca asupra angajatilor. In ultimii ani, tot mai multi sinucigasi francezi au pus gestul lor pe seama neintelegerilor cu patronii. In urma cu trei ani, un tanar muncitor s-a aruncat in gol dintr-unul dintre atelierele din Mulhouse. Recent, un alt salariat al uzinei Charleville-Mezieres din Ardennes s-a sinucis si a lasat in urma sa o scrisoare in care se plangea de conditiile grele de munca, care l-ar fi determinat sa ia aceasta decizie. Renault, de asemenea, a trecut prin astfel de incidente: cinci tentative de sinucidere in cinci luni. Din cauza acestor intamplari, parchetul din Versailles a ordonat in luna februarie a acestui an o ancheta preliminara care se afla inca in curs. De asemenea, in urma cu doua saptamani, in jur de 200 de angajati ai societatilor Sodexho si Renault Camioane au manifestat, cerand salarii mai mari si conditii de viata mai bune. Greva s-a tinut in memoria unui coleg al lor care s-a sinucis din cauza conditiilor de munca.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMiting pro Basescu
Articolul următorBusteni