Ne scrie un neamt. De fapt, neamt credem ca este doar cel in numele caruia se scrie. Autorul epistolei trimise noua pare mai degraba un fiu al ploii de pe aici de pe la noi.
Zice, deci, „neamtul” asta ca e investitor si ca a venit sa construiasca in Prahova, mai exact la Magurele, un „centru international de sanatate”, cum nu mai e altul in toata Europa. Pentru asta s-ar fi intalnit cu oficialitatile locale, cu oamenii satului de la care dorea sa cumpere teren pe care sa inalte centrul. Mai spune ca ar fi virat, cash, o suma considerabila de bani. Dupa care s-a oprit pe motiv ca nu cunoaste legislatia romaneasca si ca avocatul sau i-ar fi dat de inteles ca a luat o „mare teapa”. Adica oficialitatile cu care ar fi pus la cale tranzactia i-au oferit terenuri care nu erau ale celor cu care a batut palma, ci ale altor sateni. De aici, un potop de acuzatii si amenintari cu DNA-ul, si cu tot ceea ce a auzit si el ca e pus sa faca dreptate in Romania, in speta si la Magurele.
Poate ca l-am fi crezut si am fi dat un curs serios semnalului sau daca respectivul „investitor” de talie internationala n-ar fi cazut in pacatul prostiei. Cum se stie, in aceste zile, la Magurele, este campanie electorala. Duminica va fi ales primarul menit sa-l inlocuiasca pe cel care, apreciat si regretat de sateni, a trecut la cele vesnice. Ei bine, in hora campaniei pentru alegeri a aterizat, precum musca-n lapte, si „neamtul” nostru. In epistola lui, e batatoare la ochi pledoaria cu care dezvolta acuzatiile la adresa celor aflati in jurul unor candidati. Ba, este chiar gretoasa insistenta cu care intra in viata acestor oameni, judecandu-i el, care zice ca a dat izmene pe calator, ce carte au invatat, ce acareturi au strans pe langa gospodarie, ce dinti – da, da, ce dinti si-au mai pus in ultima vreme, cum ar trebui sa-i considere ceilalti sateni s.a.m.d… Firul scrisorii ajunge sa te poarte pana acolo incat uiti cu totul de „investitia internationala” si te regasesti mai degraba, in freamatul unui miting electoral.
Cat priveste „teapa” cu pamantul, ne-am rupt de la noi cateva ceasuri si am dat o fuga la Magurele sa vedem despre ce este vorba. Aici, lucrurile sunt pe cat de clare, pe atat de opuse celor afirmate in scrisoare. Intr-adevar, anul trecut, a venit in comuna un german pe numele lui Carsten Patz, care s-a recomandat a fi patronul firmei International Hospital Village Group si care s-a aratat interesat de construirea centrului despre care pomeneam. Pentru asta ii trebuiau cca 240 ha de teren. Intr-o prima etapa, a concesionat de la asociatia agricola din comuna 152 ha, urmand ca restul sa-l achizitioneze, ulterior, direct de la sateni. Pentru concesiune, a incheiat un contract legal (nr. 2468/17.08.2006) si a achitat, drept redeventa, pe perioada concesionarii, suma de 76.170 lei. Pana acum, pe terenul concesionat n-a batut un par. Cresc pe el balarii in voie. Si nici neamtul n-a mai calcat prin Magurele de anul trecut. In 15 decembrie, expira termenul concesionarii. Daca va vrea sa cumpere terenul, asa cum era intelegerea contractuala, va fi primit in comuna cu bratele deschise. La fel si daca va dori sa cumpere cealalta suprafata, direct de la sateni. Daca pozitia lui va fi aceea de renuntare si satenii ii vor spune „auf wiedersehen !”.
De unde, atunci, nebunia cu „teapa” ? Ei, aici se pare ca e miezul povestii. In sat, aveam sa aflam ca investitorul a venit consiliat de o individa oarecum misterioasa – doamna Maria – care si acum se mai arata cand si cand la ochi. Trage, de fiecare data, pe la diverse persoane din localitate oarecum interesate de viitoarea configuratie a administratiei. Impreuna, se pare ca au clocit scandalul cu pamantul, care – sa recunoastem – ar putea bulversa si polariza, satul chiar acum in pragul votului. Cat de bine si de fidel se mai ocupa distinsa doamna si de investitia neamtului, nimeni nu stie. Pana una-alta, insa, cei acuzati in scrisoarea despre care pomeneam se vor adresa instantei, considerandu-se insultati si calomniati. Si cum doamna cu pricina se banuieste ca n-ar fi straina de tot acest taraboi, o vor chema si pe ea la judecata.
D. CONSTANTIN

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMiting pro Basescu
Articolul următorBusteni