Restantele contribuabililor cad greu la… burta bugetului local

Administratia locala din orasul Baicoi are planuri mari in ceea ce priveste dezvoltarea si modernizarea, infrastructura fiind unul dintre capitolele cele mai costisitoare. In ce masura, insa, se colecteaza si banii la buget pentru a se asigura fondurile necesare punerii in practica a intentiilor edililor am incercat sa aflam de la Ioan Dumitrescu (foto), seful Serviciului Colectare creante bugetare al Primariei. Si am aflat, de exemplu, ca in anul precedent s-au strans la bugetul local, de la persoanele fizice – impozite pe cladiri, terenuri si auto – doar 46% din suma planificata. Aceasta deoarece, in plan sunt incluse, deci planificate, si restantele din anii precedenti. Care restante, conform ordinii de incasare a creantelor stabilite prin lege, s-au incasat dupa achitarea datoriilor curente. Ca sa nu spunem ca restantele au fost „legate” si de penalitati (majorari) care, la nivelul orasului, au cam depasit jumatate de milion de lei noi. Practic, desi din datoriile curente s-au incasat sume reprezentand peste 90% din plan, la restante – unele ajungand si la cifra de 2.000 de lei – incasarile s-au cifrat, in intreg anul precedent, la numai 164.213 lei, adica aproape 18% !
In acest an, dupa cum ne declara Ioan Dumitrescu, legea s-a schimbat si ordinea incasarilor este: restantele mai intai, si-apoi obligatiile curente. Cu toate acestea, din incasarile pe primele doua luni reiese ca restantele iarasi trag in jos realizarile bugetare ale Primariei. Daca, de exemplu, din datoriile curente s-au incasat exact 23% din obligatiile fiscale ale baicoienilor, la restante localnicii sunt tot… restantieri, achitandu-si doar 7-8% din obligatiile care „se lungesc” de mai multi ani si se maresc prin efectul majorarilor legale. Seful serviciului fiscal al Primariei ne explica situatia acestui an prin faptul ca, in primele luni s-au prezentat, zilnic, cu banii pentru impozite, pana la 150 de persoane – care au beneficiat de bonificatia acordata legal pentru plata impozitului pe intreg anul. „Cu toate acestea – ne declara dl Dumitrescu – achitarea restantelor ramane o problema foarte delicata. Spun astfel deoarece in oras sunt tot mai putini salariati, populatia este saraca si foarte multi dintre contribuabili sunt pensionari. La acestea se adauga si faptul ca multi inca nu au titluri de proprietate pe terenurile pe care le detin in acest moment, neplata impozitelor aferente acestora justificand-o cu faptul ca nu stiu daca le va mai ramane sau nu pamantul in proprietate!”
Lucrurile nu stau mai bine nici in ceea ce priveste achitarea impozitelor de catre persoanele juridice, din randul carora doar o floare – Schela Baicoi, apartinand PETROM, cel mai mare contribuabil care isi si onoreaza obligatiile – nu poate aduce… primavara in bugetul Baicoiului. Structurile fostei agriculturi de stat – Pomicola, Agromec, de exemplu – au devenit mari datornici, sumele datorate bugetului orasului urmand a fi recuperate, cu taraita, la masa credala, firmele respective aflandu-se in procedura de faliment.
De la Ioan Dumitrescu am mai aflat ca s-a gasit ac si pentru cojoacele restantierilor persoane fizice. Numai in primul trimestru din acest an li s-au lansat cateva mii de instiintari, somatii si titluri executorii care, se spera, ii vor determina pe datornici sa ia drumul Primariei si sa-si achite obligatiile de locuitori ai orasului.
Leon CHIRILA