200 de mafioti sicilieni – in arest
Politia italiana a arestat, ieri, 200 de membri ai mafiei napolitane, Camorra, in cadrul unei vaste operatiuni la care au participat circa o mie de persoane. “Justitia a emis circa 200 de mandate de arestare si am reusit sa punem in aplicare 180 in cursul operatiunii desfasurate impreuna cu politia si cu Garda financiara”, a declarat un comisar. “Majoritatea sunt acuzati de distribuirea drogurilor si de trafic de droguri. In unele cazuri am retinut o familie intreaga”, a adaugat sursa citata. Persoanele retinute apartin retelei Camorra care face trafic de droguri in regiunile din sudul tarii: Napoli, Giuliano si Mazzarella. Camorra este una dintre cele mai de temut familii de mafioti din Italia. Numai in Napoli, unde foarte multi dintre adolescenti sunt dependenti de droguri, Camorra, numita mafia siciliana, are 20 de clanuri.
Bulgaria, amenintata de uragan
Meteorologii au avertizat ca teritoriul Bulgariei va fi afectat incepand de ieri dupa-amiaza si pana maine de rafale de vant cu intensitate apropiata celei de uragan. Ministerul pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca vantul va atinge intensitate maxima si va afecta o suprafata mai mare astazi si maine. Sud-vestul Bulgariei va fi primul afectat, urmat de nord-est si regiunile muntoase, potrivit postului de radio Darik News. Si capitala tarii, Sofia, se afla pe traseul urmat de furtuna. Specialistii recomanda populatiei sa evite spatiile deschise si sa se asigure ca nu au in preajma cladiri vechi si abandonate sau copaci uscati. Soferii sunt sfatuiti sa traga pe dreapta daca simt ca vantul este prea puternic si nu mai pot controla masina.
Gradatii de merit pentru profesori
Ieri, la nivelul Inspectoratului Scolar Prahova, s-a decis ca 200 de profesori din judet sa beneficieze, pentru urmatorii patru ani, de gradatii de merit. Conform criteriilor stabilite prin lege, aceia care au primit aceasta distinctie si in functie de performante reprezinta 10% din personalul didactic stabilit pe o perioada de patru ani, pe cat se intinde acordarea gradatiei respective. Astfel, salariul de baza al dascalilor selectati va fi majorat cu 20%, iar plata efectiva va incepe de la 1 iulie a.c.
A. D.
CE ne trimite astazi notificare
Comisia Europeana va declansa astazi procedurile impotriva Romaniei pentru a o obliga sa-si schimbe taxa de prima inmatriculare, care incalca legea comunitara. In ciuda avertismentelor venite de la Bruxelles, autoritatile romane afirma ca nu vor renunta la taxa. Surse de la Comisia Europeana au confirmat ca autoritatile de la Bruxelles vor trimite astazi scrisoarea de notificare, in care Romania este avertizata ca daca nu-si schimba taxa, va fi adusa in fata Curtii Europene de Justitie. Europenii spun ca taxa de prima inmatriculare platita in Romania este mai mare in cazul automobilelor second-hand importate din alte state europene, decat in cazul unor vehicule similare cumparate in tara. In prezent, taxa este stabilita in functie de capacitatea cilindrica a masinii, de vechime si de norma de poluare. Pentru masinile vechi, taxa poate ajunge la peste 8.000 euro.
Austria ingheata !
Zece mii de case erau lipsite de electricitate luni seara in Carinthia dupa ce iarna s-a intors in Austria, cu scaderi de temperatura de pana la -18 grade Celsius, a anuntat postul national de televiziune. In Tyrol (vest), in provincia Salzburg (centru) si in Carinthia, pana la 40 de centimetri de zapada au cazut de duminica pana luni seara. Soferilor li s-a recomandat sa nu circule fara echipamente de iarna, iar un tronson de 70 de kilometri de cale ferata a fost inchis luni seara din cauza zapezii. Meteorologii anunta ca ninsorile vor cuprinde, incepand de ieri, si estul Austriei si vor continua pana la sfarsitul saptamanii, cu temperaturi situate in jurul valorii de zero grade. Daca industria hoteliera si sefii statiunilor turistice din vestul tarii sunt incantati de aceasta revenire neprevazuta a iernii, agricultorii din est se tem pentru recoltele lor, dupa ce sezonul rece a fost neobisnuit de bland, cu temperaturi de pana la 18 grade Celsius.
Zeci de morti intr-un azil din Rusia
Un incendiu a izbucnit, in noaptea de luni spre marti intr-un azil de batrani din regiunea Kuban, de pe tarmul rusesc al Marii Negre. Cel putin 63 de oameni au murit, iar alti 27 au fost raniti. In cladire se aflau 93 de persoane. Focul a izbucnit la ora locala 1.11 (0.11, ora Romaniei), dar pompierii nu au venit decat o ora mai tarziu, pentru ca se aflau la 50 de kilometri de locul sinistrului, au declarat oficiali ai Ministerului pentru Situatii de Urgenta. Echipele de interventie, ajutate de voluntari, s-au luptat ore in sir cu flacarile. La locul catastrofei au sosit, de asemenea, mai multe ambulante. Pentru moment, nu se cunoaste cauza incendiului. Procuratura locala a declansat o ancheta.