Brichetele din rumegus produse si comercializate de catre SC Termoelectrica Ploiesti SA asigura o modalitate economica de incalzire a locuintelor, fiind un inlocuitor perfect pentru lemnele de foc si gaze. Costul redus (300- 400 lei pe tona) in comparatie cu alti combustibili lichizi si solizi face accesibila modalitatea incalzirii cu brichete de rumegus inclusiv persoanelor cu venituri mici si medii. Pana la a va prezenta si alte informatii legate de comercializarea brichetelor din rumegus, iata cum se produc acestea in sectia de la Valenii de Munte a SC Termoelectrica Ploiesti SA.
Exista trei procedee de brichetare: mecanic – prin plastifierea aschiilor de lemn si sintetizarea lor termica, cu liant si hidraulic. Primele doua modalitati presupun costuri de productie foarte mari si, din acest motiv, sunt foarte rar utilizate, pe cand cel de-al treilea procedeu se aplica pe scara larga in Romania, precum si in tarile din jur. In Europa de Vest, tehnologia de brichetare a rumegusului este foarte des intalnita deoarece exista un sistem prin care deseurile rezultate in urma prelucrarii lemnului sunt transportate automat la centralele termice pe baza de rumegus, la fabricile de PAL sau in instalatiile de brichetat si paletat.
Practic, procesul de brichetare – asa cum este cel utilizat si de catre SC Termoelectrica Ploiesti SA- presupune o linie de productie formata dintr-un sortator de deseuri, o centrala termica, un uscator de rumegus, o masina de brichetare si elemente auxiliare de transport intre utilaje. Prima etapa consta in separarea rumegusului de toate celelalte deseuri care ar putea afecta buna functionare a utilajelor. De aceea, este nevoie de un sortator de deseuri- un fel de sita automata, de dimensiuni mari, care efectueaza aceasta operatiune cu exactitate si, evident, intr-un timp mult mai scurt decat s-ar fi facut manual. Cea de-a doua etapa este reprezentata de operatiunea de incalzire si uscare a deseurilor, deoarece rumegusul umed nu se poate prelucra sub forma de brichete. Ca urmare, sunt utile o centrala termica si un uscator de rumegus, care confera o umiditate de maximum 17 la suta, astfel incat procesul tehnologic sa se poata desfasura in conditii optime.
In etapa finala a procesului de productie intra in functiune masina de brichetat, care transforma rumegusul in brichete, presandu-l pana la evacuarea totala a aerului existent intre aschiile de lemne. Pentru a se valorifica inclusiv capetele de scanduri si nodurile, este nevoie de un tocator de deseuri, care fractioneaza materia prima in bucati mici, ce pot fi ulterior prelucrate usor de utilaje. Tocatorul de deseuri poate sa valorifice toate deseurile lemnoase, inclusiv pe cele rezultate din procesele agricole – resturi vegetale, crengi de copaci, vita de vie etc. Brichetele se realizeaza in special din rumegus de esenta tare, precum fag, stejar, carpen, brad si pot sa fie utilizate atat pentru sobe, cat si pentru centralele termice, singure sau in combinatie cu lemne sau carbuni. Acestea pot sa fie utilizate atat de catre consumatori casnici, cat si de catre cei industriali, dar SC Termoelectrica Ploiesti SA si-a propus sa promoveze si sa distribuie acest produs si catre administratiile locale din mediul rural, catre scoli, catre spitale si catre alte institutii. Iata cateva dintre caracteristicile de baza ale brichetelor din rumegus: diametru – 7 cm; lungime – 10-15 cm; densitatea – 1,10 kg/dm3; umiditate – 8,92 la suta; valoare calorica – aproximativ 18000 kJ/kg – de doua ori mai mult decat a lemnului de foc; materiale folosite – in special foioase; 1 kg de brichete = 4 kg lemne de foc; 1kg de brichete = 0,550 litri combustibil lichid (petrol).
Avantajele pe care le prezinta utilizarea acestui tip de combustibil sunt multiple: sunt produse suta la suta ecologice – nu contin niciun fel de chimicale; continut mic de cenusa – dupa ardere ramane foarte putina cenusa, intre 7-9 la suta, care poate fi folosita ca fertilizator; au o perioada de ardere mai mare decat cea a lemnelor de foc, deoarece materialul este mult mai dens; putere calorica mare – brichetele din rumegus au o valoare minima de incalzire de 4800 kcal/ kg, care poate sa ajunga la 5400 kcal/ kg, in functie de esenta; au o putere calorica mult mai ridicata in comparatie cu lemnul; nu necesita nicio alta operatie de prelucrare, precum taiere sau spargere; volumul de stocare este mult mai mic; nu scot fum; ard fara miros sau scantei; costul este mic.
In numarul de maine –
informatii despre vanzarea brichetelor din rumegus.