Domiciliu obligatoriu

Florin TANASESCU

Ion Bazac, ministrul Sanatatii a intrat in greva de judecata odata cu magistratii. Sau, cel putin, s-a declarat solidar cu ei, cum fac diverse categorii profesionale, cu exceptia celor care mai si muncesc si nu gandesc cum sa traga targa pe uscat. Asadar Ion, ministru – nu un rezident care se uita lunga la sora medicala cum face si desface un bandaj – intentioneaza sa aplice modelul italian si la romani. Daca ar fi vorba despre expulzarea romilor, lucrurile ar fi discutabile si ar intra in atributiilor alor de se ocupa cu discriminarea si antecedentele lui Antonescu. Dar nu, Bazac vrea Institutia domiciliului obligatoriu – d.o., cum se numea pe vremuri, pentru dizidenti. Ion, glasul politicului, glasul inconstientei, zice ca sunt multi romani care chiulesc de la serviciu si ar trebui controlati daca sunt acasa cat timp beneficiaza de scutire medicala.
Si, daca politistii ameninta cu boicotarea alegerilor – ameninta, n-am zis ca nu vor pazi urna – atunci sa le dea el o ocupatie, anume sa-i controleze, acasa, pe cei care au scutiri medicale, pentru a vedea daca chiulesc sau nu de la serviciu. Daca si-au luat liber pentru a naviga pe internet sau pentru stransul cocenilor de pe camp. Si, ca orice ministru care pune boii inaintea carului, ideea este ca vor exista patrule care cioc!, cioc!, vor intreba: „Bolnave, esti acasa ?” Ar fi, daca vreti, un fel de schimb de garda – nu la spital – ci pentru cei care n-au prins vremurile de trista amintire (of !) – in armata, iar schimbul la post se facea asa: „- Stai, cine esti ?”/ -Schimbul…/- Lumineaza‑ti fata!” Iar racanul isi punea felinarul in ochi – cum iti pune oftalmologul “proiectorul” sa vada daca esti miop, cum ar trebui sa-i puna lui Ionel, ca nu vede alte ghidusii din sistem (deturnarea a 21 de miliarde de lei din banii alocati cumpararii de insulina pentru bolnavi, ca are ochelari de cal) – dupa care urma parola. Iar parola era… n-o divulgam, ca n-au trecut 20 de ani de cand unii dintre noi au terminat armata, si ne mai trezim cu vreo acuzatie de divulgare a secretelor sau de inalta tradare. Pe cale de consecinta, cum ar decurge rondul de namiezi al politistului sanitar? Suna la cucoana bolnava, la sonerie. Daca este defecta (soneria), bate in usa. De teama ca vine administratorul sa-i ceara intretinerea, locatara intreaba cu glas pierit: „Cine e, instalatorul ? Sa intre !”. De dincolo de usa, glasul ferm “Nu, potera !”. Locatara: “Spune-ti parola !“ Oamenii legii: “Administratie pentru toti, siguranta pentru cel care sparge casa de schimb valutar !”. Scutita medical sufla, totusi, si-n iaurt: “Lumineaza-ti fata !”. Oamenii tocmiti de Bazac: “Pai, n-avem baterii pentru lanterna, e criza si la noi, aia de la Sectia patru Sud au ramas fara benzina la Loganuri”.
Pe mai departe, lucrurile capata turnuri diferite, de la caz la caz, de la bloc la bloc: fie sare vecinul ca-i program de liniste – nu se bat nici covoarele, daramite usile – ba altul, abia iesit din schimbul III – daca mai are norocul asta, sa lucreze – ba infractorul aflat mai sus cu un etaj – care vrea s-o stearga cu bunurile sustrase – ba, vreo agentie de turism, care-si are sediul in imobilul respectiv.
Daca se constata ca bolnavul e olog, adica se deplaseaza tragandu-si piciorul beteag dupa el – eventual si recita “mai greu imi pare calea acum la mers prin casa” – totul este O.K. “Alo, dispeceratul ! Bolnav confirmat, temperatura spre 39…Continuam actiunea pe cealalta scara”. Daca au de-a face cu bolnavul inchipuit, iar ala nu vrea sa deschida usa, sunt chemati pompierii. Baietii astia, buni si cand arde – sa stinga miristea, si cand ploua – sa scoata apa de la subsolul apartamentului, si cand intra vreun nesanatos intr-un stalp cu masina – sa deconecteze bornele de la acumulatori – sparg usa cu ranga. Aluia de trage chiulul ii sare inima si moare de frica. E omor din culpa si violare de domiciliu ? Asta se deduce judecatii, dupa ce isi vor relua instantele activitatea sau, de ce nu ?, poate fi o speta de rezolvat pentru candidatii la magistratura. Cum este racolata patrula ? Pai, daca un lider de sindicat a zis ca le va cauta absolventilor de la Scoala de politie “Vasile Lascar” din Campina, locuri de munca pentru agenti de paza pe la hypermarketuri, probabil din randul acestora. O conditie pentru viitorii politisti controlori ar fi aceea de a fi participat la faza pe judet a concursului “Sanitarii priceputi” – nu neaparat sa fi obtinut vreo mentiune.
Revenind la miopia domnului ministru, sa spunem ca boala asta se mosteneste din mandat in mandat. Formularul minune E 122 – care permite bolnavilor sa fie tratati intr-o tara UE, statul urmand sa suporte 70 % din cheltuieli – se-ncurca si azi, cand omul descopera apa pe Luna, in birocratie. La inceput de septembrie, un tanar de 23 de ani, din Harghita, a murit pentru ca nu i-a sosit la timp formularul care ii permitea sa fie tratat in strainatate(apropo la el de ce n-o fi batut nimeni la usa?). Desigur, statul n-are bani pentru bolnavi, ci pentru a plati un milion de euro, cat s-a pierdut la CEDO, saptamana trecuta – in trei procese in care Romania a fost inculpata. Bazac are, insa, modele italiene, in care ne baga pe toti fie in boala, fie in domiciliu obligatoriu (d.o.). “Bolnave” – adica tu, Bazac – esti cu toate acasa ?