De regula, se scria la ziar: “Persoana fizica, cer sprijin financiar, in conditii stabilite de catre ambele parti”. Sau “ Ofer imprumut pe termen limitat, conditii avantajoase”. Se scria, fiindca mai nou, nu se mai da anunt, mergandu-se pe sistemul cunostintelor si al zvonurilor – “Vezi ca ala imprumuta bani cu dobanda”.
Si dupa cum aminteam intr-un numar anterior al ziarului, camatarii de profesie isi iau ca masura de siguranta obiceiul de a incheia, la notariat, asa- zise imprumuturi. Scriptic, cel care imprumuta semneaza, de exemplu, ca a luat 5.000 de euro, cand, de fapt, camatarul i-a dat numai 4.000, dobanda reprezentand-o diferenta de o mie de euro. Scadenta – la termenul prevazut in contract. Iar daca la data respectiva, debitorul, cum se spune in limbaj de specialitate, se prezinta la data, ora si locul stabilite, de zici ca-i citatie de la tribunal pe vremurile bune, cand se judecau si alte litigii, in afara dosarelor cu arestati…, il ia pe imprumutator de unde nu este. Si de regula este fie prin strainatate, o fuga, fie pe unde bajbaie Brigada de Combatere a Crimei Organizate sa-l prinda ( nu de putine ori, in sarcina acestora sunt retinute si alte infractiuni) , fie oriunde, numai acasa, nu. Rezultatul: au fost persoane care si-au pierdut casa, pusa gaj, desi se dusesera sa-si plateasca birul la imprumutatorul care era de negasit la ziua stabilita, insa a doua zi, sau la o saptamana, revendica in instanta, conform “contractului” incheiat, imobilul. Si-l obtinea…
Ce spune legea
Nimic ! Despre incriminarea camatariei s-au facut discutii si atat. Comisii, ce-i drept, nu s-au infiintat… In rest, atat vechile coduri cat si cele noi, care urmeaza a intra in vigoare pana la anul 2011, nu amintesc despre astfel de lucruri. Pe cale de consecinta, neincriminata camatarie este un fel de profesie liberala. Ca si cea de avocat de exemplu, care, in perioada protestelor magistratilor si, nu in ultimul rand, pe fondul crizei, pentru unii nu mai este chiar atat de rentabila. Logic, si cel care o profeseaza isi permite anumite… libertati. Ca, de exemplu, dreptul de a santaja, ameninta etc.
Ca o paranteza: Se zvoneste, in mediile legislsative ca neinfierarea camatariei in aceste vremuri de criza ar fi si rodul unor “scapari” ale unor anumiti parlamentari, care nu au interesul ca respectiva lege sa fie trecuta ca articol in codul penal. Si, cata vreme, chiar un ales prahovean a fost acuzat, in urma cu cativa ani, ca ar fi fost implicat in astfel de practici neortodoxe, de ce nu ar fi asa ?
La capitolul santaj
In cel mai fericit caz, daca este prost camatarul, acesta poate incapea pe mana politiei si ajunge dupa gratii. Caz concret: recent, la Plopeni. Astfel, conform unui comunicat primit de la Inspectoratul de Politie Judetean Prahova, B. Constantin, de 48 de ani, din Plopeni a sesizat politia ca este santajat de catre P.Iulian, de 23 de ani.
Din investigatiile efectuate de catre politisti a reiesit faptul ca, in lunile septembrie – octombrie 2008, reclamantul s-a imprumutat “cu mici sume de bani”, insumand, in total, 1.700.000 lei vechi. Ulterior, in urma amenintarilor ca i se va calcula “dobanda la dobanda pentru sumele imprumutate”, partea vatamata a platit, in mai multe transe suma de, atentie !, 65 de milioane lei vechi.. Deci, de la 1.700.000 lei vechi, la 65 de milioane !
Pe fir au intrat politistii prahoveni, care, avand sprijinul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, l-au surprins in flagrant pe Iulian P., in timp ce mai incasa o transa de 2.900.000 lei vechi.
A fost retinut si incarcerat in arestul IPJ Prahova, urmand sa fie prezentat Judecatoriei Ploiesti cu propunerea de arestare preventiva. Pentru ce se face vinovat ? Santaj, fiindca legea are lacune mai mult sau mai putin intentionate in privinta incriminarii camatariei care a devenit o meserie …liberala.
Fl.TANASESCU