Bugetul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) va fi suplimentat cu 852.000 lei (circa 300.000 de dolari) pentru finantarea unui studiu privind competitivitatea economiei si a firmelor romanesti, in contextul aderarii la Uniunea Europeana, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern elaborat de institutie. Analiza va fi finantata cu 500.000 de dolari de catre Banca Mondiala, prin divizia International Finance Corporation – IFC, si cu 300.000 de catre Guvernului Spaniei.
Potrivit estimarilor IFC, proiectul necesita fonduri totale de 1,1 milioane dolari.
Studiul va cuprinde recomandari catre Executiv privind cresterea competitivitatii firmelor, a economiei in general si a industriei in mod special.
Analiza va urmari standardul actual al activitatilor industriale, barierele operationale si de reglementare ale competitivitatii, pregatirea capacitatilor producatorilor romani in context regional, european si international cu privire la costurile operationale, calitatea, eficienta si know-how-ul tehnologic.
Potrivit MEC, studiul va contribui, printre altele, la utilizarea eficienta a fondurilor structurale, reducerea costurilor integrarii industriei prelucratoare romanesti in UE, elaborarea si reglementarea mecanismelor care asigura transferul tehnologic in economie.