Rata somajului, Campina s-a dublat

La inceputul acestui an, rata somajului printre campinenii cu drept de munca era de 2,1%, un procent care se situa mult sub rata somajului la nivel national.
Din ianuarie, insa, numarul somerilor din municipiu a crescut permanent, ajungandu-se ca, in iulie 2009 -ultima luna de referinta – rata somajului sa ajunga 3,6 puncte procentuale (fata de 3,4% in iunie 2009), ceea ce inseamna aproape o dublare a valorii din ianuarie 2009. Concret, la sfarsitul lunii de referinta amintite, erau inregistrati 913 someri, dintre care 739 indemnizati (382 barbati) si 174 neindemnizati (83 barbati). Agentia Locala de Ocupare a Fortei de Munca din Campina are arondate peste 20 de localitati din nordul judetului, cuprinse intre Azuga si Filipestii de Targ. In evidentele ALOFM Campina figureaza, in total, 5571 de someri, dintre care 4149 indemnizati si 1422 neindemnizati. Ca termen de comparatie, la sfarsitul lunii trecute, la nivel national, rata somajului a fost de 6,3%, fata de 6,0% in luna iunie 2009 si 3,8% in aceeasi luna a anului 2008. Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost 572.562 de persoane, dintre care 252.043 femei.
Liliana Vasile, sefa ALOFM Campina, este surprinsa de faptul ca “absolventii din acest an nu au venit sa se inscrie in evidentele noastre. Acestia au un termen de 60 de zile in care trebuie sa se inscrie in evidentele noastre, in caz contrar pierzandu-si acest drept. Mai mult, statul le ofera posibilitatea de a fi indemnizati pentru o perioada de noua luni, sa frecventeze cursuri gratuite si, probabil, chiar in luna septembrie vom organiza o Bursa a Locurilor de Munca pentru absolventi.” Cum 840 de someri inregistrati la ALOFM Campina sunt din partea de nord a Vaii Prahovei, conducerea acestei agentii spera sa obtina un spatiu in Sinaia, cu ajutorul primarului statiunii Vlad Oprea, pentru ca somerii nord-prahoveni sa nu mai fie nevoiti sa se deplaseze lunar la Campina, pentru a fi luati in evidenta.
Adrian BRAD