Caldura insuportabila din ultimele zile a devenit un calvar pentru toti prahovenii, indiferent de zona in care locuiesc. Fie ses, fie munte, soarele toropeste, de la orele amiezei pana spre seara, pe oricine se incumeta sa iasa din casa la temperaturi de peste 35 de grade Celsius.
In afara celor care ajung pacienti ai spitalelor din cauza caniculei, bolnavii care raman internati pentru perioade mai mari in unitatile medicale ploiestene risca ori sa se inghesuie cu un altul pentru un loc pe patul de spital, ori sa suporte cu stoicism, pe langa boala, caldura din saloane.
Despre aglomeratia din ultima vreme de la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, in special de la sectiile de Interne si de Cardiologie am mai amintit, intr-un numar anterior al cotidianului nostru. Insa cum o duc gravidele care sunt internate la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Ploiesti, pe aceste temperaturi de Cuptor? Ei bine, aici depinde cum ai norocul sa gasesti un loc liber si in ce salon.
Managerul maternitatii ploiestene spune ca, privind lupta contra caldurii din saloane, spitalul are o “dotare de minim spre mediu”. Locurile din care nu lipsesc aparatele de aer conditionat, pentru mentinerea temperaturii constante si la un nivel acceptabil, sunt salile de operatie, salile de nasteri – intreg blocul operator – si saloanele pentru nou-nascuti. Altfel, depinde de norocul fiecarei gravide in ce salon nimereste. Unele sunt dotate cu aer conditionat, altele – mai multe – nu. Singurul lucru prezent pe fiecare culoar al maternitatii este dozatorul de apa, care asigura femeilor internate aici necesarul zilnic de lichide. Spitalul de Boli Infectioase sta mai bine la acest capitol. Aici toate saloanele dispun de aparate de aer conditionat, care le fac internarea mai usoara bolnavilor, in aceste zile de foc.
Sfaturi pentru a nu ajunge pe patul de spital
Pentru ca prahovenii sa nu ajunga pe patul de spital, din cauza caldurii, Directia de Sanatate Publica Prahova a elaborat o serie de recomandari pentru categoriile sensibile – sugari si copii mici, persoane cu varste peste 65 de ani. Pentru copii, trebuie evitate mediile calduroase, cu umiditate excesiva si curentii de aer, mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze cu apa plata sau ceai neindulcit, iar sugarii trebuie alaptati ori de cate ori acestia o cer. In niciun caz, copiii mici nu trebuie scosi din casa in orele toride, iar atunci cand este absolut necesar, acestia sa fie imbracati cu hainute din material vegetal si obligatoriu cu caciulita pe cap.
In cazul batranilor, trebuie evitata trecerea de la aerul fierbinte de afara la temperaturi scazute, cu aer conditionat, sau invers. Hidratarea este esentiala, iar alimentatia trebuie sa cuprinda predominant legume si fructe proaspete. Persoanele care sufera de anumite afectiuni trebuie sa continue tratamentele conform indicatiilor medicului, iar cei cu afectiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune – sa consulte medicul curant pentru adaptarea schemei terapeutice la canicula.
Violeta STOICA