• afirma Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii

– Domnule ministru, cand aveti de gand sa stopati evaziunea fiscala din sectorul procesarii graului care, potrivit specialistilor, a atins cote alarmante?
– Am inceput deja acest lucru. Vreau sa va spun ca, daca acum o luna, angrosistii cumparau graul cu 2.300 – 2.400 lei/kg, semnalele pe care le avem din piata arata ca pretul graului a ajuns la 3.600 – 3.700 de lei/kg, pe alocuri urcand chiar spre 4.000 lei/kg. Cu alte cuvinte, pretul a inceput sa revina la normal.
– Normal era, domnule Flutur, 4.500 lei/kg, cel putin!
– Corect! Acesta e si pretul recunoscut de minister. Din pacate, inca este un monopol al celor care au depozite si silozuri pentru pastrarea cerealelor. Tocmai de aceea ii chemam pe proprietarii de teren sa-si faca propriile silozuri. Dupa 1989, cine a pus, in Romania, mana pe silozuri, acela a dictat si pretul graului pe piata. Pentru a-i descuraja, am introdus, de anul acesta, licentierea obligatorie a silozurilor. De asemenea, am prevazut, prin lege, contorizarea morilor (atat la intrarea cerealelor, cat si la iesirea produselor finite), concomitent cu obligativitatea utilizarii, de catre morari, a documentelor cu regim special pentru achizitionarea graului. In urma acestor masuri, nadajduim ca vor disparea acei intermediari, care se prezentau la capatul tarlalei cu gentile doldora de bani, pentru a cumpara grau direct din combina, la preturi de nimic. In plus, tot pentru starpirea mafiei, va reamintesc faptul ca ministerul a dorit sa introduca pe piata cu un pret de interventie, asa cum a promis, dar membrii Consiliului pe produs au solicitat sa nu o facem inca, deoarece pretul de achizitie al graului tinde sa ajunga la cel real.
– Nu se mai aude nimic despre personalizarea painii. S-a renuntat, cumva, la aceasta idee?
– Initial, cand am discutat despre aceasta masura in Consiliul pe produs, cativa dintre membri au considerat ca, invocand aplicarea unui timbru, unii producatori vor trece, automat, la scumpirea painii. Cum noi nu dorim acest lucru, am decis sa lasam la latitudinea fiecarui agent economic sa-si gaseasca propria solutie/metoda de personalizare a painii. Pana la urma, important este ca, prin aplicarea unui insemn distinct, sa stim exact, la un eventual control, cine-i furnizorul de paine al magazinului X, si ca aceasta nu provine de la o brutarie clandestina. In concluzie, asteptam hotararea pe care o va lua, zilele acestea, Consiliul pe produs.
– O ultima intrebare, domnule ministru: cum starpiti mafia din pietele agroalimentare?
– Grupurile de producatori – si ma refer aici la producatorii adevarati, nu la samsarii care misuna in vecinatatea pietelor agroalimentare – trebuie sa intre pe piata si sa-si rezolve aceasta problema de organizare a valorificarii marfii. Atat timp cat vor merge prea multi sa vanda direct in piata, cum se intampla acum, ajung la mana acestor samsari. In plus, aproape in fiecare piata agroalimentara exista post de politie, ai carei lucratori ar trebui sa fie mult mai activi, in sensul de a-i pune la zid pe acesti samsari, ceea ce nu se intampla, din pacate, in multe locuri.
D. CONSTANTIN