Pentru diversele abateri de la lege, lucratorii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Prahova au sanctionat, in luna precedenta, 79 de societati comerciale sau institutii, iar valoarea amenzilor a insumat 61.500 de lei. Aproape o treime dintre aceste sanctiuni contraventionale s-au regasit in dreptul a doar sapte firme, care foloseau 15 persoane care nu aveau intocmite forme legale de angajare, conform precizarilor Doinei Mihai, director coordonator adjunct relatii de munca din cadrul ITM Prahova.
Revenind la neregulile constatate, cele mai multe dintre acestea au vizat nedepunerea, in termenul legal, la ITM Prahova, a statelor de plata, netransmiterea la timp a modificarilor intervenite in registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic sau nedepunerea actelor privind executarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca sau nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal.
Tot in perioada mentionata, mai exact intre 18 si 22 mai 2009, in baza „Planului national de cooperare operativa pentru combaterea migratiei ilegale si a muncii la negru a strainilor”, incheiat intre Inspectia Muncii si Oficiul Roman pentru Imigrari, in Prahova au fost derulate actiuni de control la noua firme de constructii, unde sunt angajati si cetateni straini. Dintre acestea, doar una a fost amendata cu 3.000 de lei, pentru neanuntarea detasarii salariatilor straini, pentru al caror acces pe piata muncii din Romania este necesara autorizatia de munca
(C.D.).