Inceputul misiunii

Nicoleta DUMITRESCU

Dupa o luna in care politicienii au traversat tara de la un cap la altul, maine, peste 18 milioane de cetateni romani cu drept de vot sunt asteptati la urne. Si pentru ei – alegatorii, dar si pentru cei care asteapta voturile – politicienii, ziua de 7 iunie constituie o adevarata bariera. Bariera neprezentarii la sectiile de votare.
Scenariile pesimiste chiar au aruncat in malaxorul comentariilor a tot soiul de analisti ideea ca romanii nu se vor da urniti din casa ca sa mai colectioneze inca un autocolant, pe actul de identitate, cu mentiunea “Votat”. Iar aceasta temere se bazeaza pe un val care a cuprins mai toate tarile europene unde cetatenii trecuti de 18 ani sunt chemati sa-si aleaga eurodeputatii. Indiferenta fata de scrutinul de duminica aproape ca s-a transformat in molima gripei porcine, virusand statele UE unde se organizeaza alegerile pentru Parlamentul European. Dovada sta prezenta la urne – destul de scazuta – a cetatenilor din primele doua state – Anglia si Olanda – unde s-a dat startul la alegerile europarlamentarilor . Mai mult decat atat, ultimele sondaje arata ca doua treimi dintre europeni se declara putin sau deloc interesati de scrutinul de duminica.
In aceste conditii, ce i-ar putea mobiliza pe romani ca sa mearga la vot chiar in mijlocul unui weekend prelungit de sarbatoarea Rusaliilor ?
E greu, din pacate, sa se gaseasca formula magica pe care, deocamdata, n-au descoperit-o nici alte state – cu adevarat occidentale. Criza economico-financiara, care s-a dat de-a rostogolul peste toate statele lumii, n-a mai tinut cont si de faptul ca pe unele dintre scaunele de pe care se iau decizii, oamenii mai trebuie sa fie schimbati. In atari situatii, este firesc ca alegatorii sa fie mai interesati de efectele crizei, decat de efectele schimbarii unor oameni, fie si prin votul lor.
Sa revin, insa, la Romania si la ce solutie poate fi gasita pentru mobilizarea electoratului, cu numai o zi inainte de vot. Daca ar fi sa ne luam dupa faptul ca una dintre institutiile in care romanii au cea mai mare incredere este biserica, una dintre solutii s-ar regasi chiar in calendarul ortodox. Duminica, pe 7 iunie, sunt Rusaliile, una dintre semnificatiile acestei sarbatori care are loc la 50 de zile dupa Pasti fiind aceea de “inceputul misiunii” . Ca urmare, s-ar putea traduce ca aceasta zi ar putea fi un inceput al misiunii de responsabilizare a romanilor in a-si asuma dreptul de a trimite in cele mai inalte foruri doar pe aceia pe care ei ii doresc, prin votul lor. Pentru ca, daca nu se duc unul, doi, trei, zece, mii de romani, atunci, absenteismul va trimite in forul continental, cunoscut ca fiind Parlamentul European – acele chipuri de pe afisele lipite pe stalpi, la vederea carora oamenii intorc automat capul.
In concluzie, daca Europa ne-a vrut, atunci si romanii ar trebui sa-i trimita la Bruxelles si Strasbourg pe cei care ii pot reprezenta, cu adevarat, acolo. Iar acest lucru nu se poate face decat prin vot. Prin votul de duminica.