Chiar daca este criza, iar la Bursa locurilor de munca sunt din ce in ce mai putine ofertele privind angajarile, s-a gasit de lucru pentru… contravenienti. Astfel, conform unui proiect de lege, instantele de judecata nu vor mai fi obligate, ca pana acum, sa ceara acordul contravenientului de a presta, in contrapartida la amenzile contraventionale neachitate la timp, munca in folosul comunitatii. Concret, daca o sanctiune financiara nu este achitata in termenul prevazut de lege, completul de judecata va dispune, automat, munca in folosul comunitatii, fara derogare.
Masura vine ca urmare a “practicii uniforme” in vigoare, perpetuate pana acum, cand nu putini erau si sunt aceia care fac din amenzile contraventionale stoc, si nu le platesc cu anii, cat timp nici nu au nevoie de cazier fiscal pentru a se angaja sau a sustine un concurs. Iar judecatorul, il intreaba, cum este regula – „Platesti amenda sau o compensezi cu munca in folosul comunitatii ?” – si, de regula, raspunsul este “Da, o platesc”, pentru ca, mai apoi, chitantele taiate de catre politistul comunitar sa se faca venit la hartogaria proprie, legiuitorul urmeaza a dispune ca, odata neplatita, aceasta sa fie transformata, din oficiu, in obligativitatea de a efectua munca in folosul comunitatii.
Si, daca tot am amintit despre practica unitara folosita de catre contravenienti in a nu plati amenzile, munca in folosul comunitatii poate veni pe fondul crizei de brate de munca la decolmatat santurile, maturat, sapat spatiile verzi, ca tot duc localitatile lipsa de brate de munca atunci cand se mai inunda cate o strada, sau un cartier, ori un subsol de imobil. Cazuri in care, intervin pompierii, in vreme ce pe margine, majoritatea privitorilor este alcatuita din cei care fac obiectul acestui proiect de lege – contravenientii.
Munca in folosul comunitatii nu va depasi, conform noilor prevederi legale, 50 de ore pe saptamana in cazul persoanelor cu varsta de peste 18 ani si, respectiv, 25 de ore – in cazul minorului cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani.
(F.T.)

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEUROPAREREA MEA
Articolul următorCALENDARUL ZILEI