*Ministrul Blaga cheama la raport directorii regiunilor de dezvoltare
Conducerile celor opt Agentii de Dezvoltare Regionala au fost convocate marti, 26 mai, la Bucuresti, de catre ministrul Dezvoltarii, Constructiilor si Locuintei, Vasile Blaga, pentru o analiza „la sange” privind stadiul absorbtiei fondurilor europene nerambursabile, indeosebi a celor derulate prin Programul Operational Regional (POR). Aceasta deoarece, conform precizarilor ministrului Vasile Blaga, in anul anterior, procentul de contractare a fondurilor comunitare a fost unul extrem de scazut, respectiv de 30 la suta, in medie. In unele cazuri, chiar daca numarul proiectelor prezentate a fost unul semnificativ, putine dintre acestea, din pacate, au fost declarate eligibile. Printre regiunile aflate in coada clasamentului figureaza si Regiunea Sud Muntenia, din care face parte si judetul Prahova.
*Peste un milion de fermieri solicita subventii
Vineri, 15 mai, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) a incheiat prima parte a campaniei de depunere a cererilor pentru subventia destinata fermierilor care isi lucreaza pamantul detinut in proprietate. Astfel, in intervalul 2 martie – 15 mai 2009, la nivelul intregii tari au fost depuse 1.086.351 de cereri, pentru o suprafata de 9.286.390 hectare de teren, fiind inregistrata o crestere cu circa 36.000 de cereri si cu peste 560.000 hectare fata de perioada similara a anului anterior, conform datelor comunicate de APIA.
Mentionam ca fermierii mai pot solicita sprijin financiar pe suprafata de teren lucrata, dar pentru cererile depuse in perioada 16 mai – 9 iunie vor fi percepute penalizari de 1 la suta din suma cuvenita pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. De asemenea, cererile care vor fi depuse dupa data de 9 iunie nu mai sunt admise la plata. Beneficiarii masurilor de sprijin pot fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita subventie, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati sau administratori in cadrul asociatiilor agricole in participatiune.
*TVA-ul, achitat lunar, nu trimestrial
Conducerea ANAF a decis ca, incepand din aceasta luna, firmele care vor achizitiona marfuri sau produse din statele UE sa achite, lunar, TVA-ul aferent acestor tranzactii, nu trimestrial, ca pana acum.

*Romania, locul II in Europa la cultura cartofului
Imbunatatirea tehnologiilor de productie a cartofului pentru samanta, prin folosirea pe scara larga a biotehnologiilor, precum si utilizarea cartofului ca materie prima in industria nealimentara au fost doar doua dintre directiile de colaborare stabilite cu prilejul unei recente vizite la Ministerul Agriculturii a unei cunoscute companii agricole din Canada. Romania, cu 280.000 de hectare cultivate cu cartofi si cu o productie de aproximativ 4 milioane de tone obtinute pe an, se afla pe locul al doilea din Europa, la egalitate cu Germania, dupa Polonia. Totodata, cultura cartofului este parte din politica de siguranta alimentara a Romaniei.

*Piata lactatelor, in scadere cu 20 la suta

In trimestrul precedent, din cauza efectelor crizei economico-financiare, dar si a pretului de achizitie extrem de scazut oferit taranilor de catre procesatori, piata produselor lactate a inregistrat o scadere a vanzarilor de circa 20 la suta, comparativ cu perioada similara a anului precedent, potrivit reprezentantilor Asociatiei Patronale din Industria Laptelui. La inceputul acestui an, piata interna a produselor lactate era estimata la circa 1 miliard de euro, nivel care ar putea scadea, din cauzele mentionate.