Datoria externa a Romaniei, in crestere
Contul curent al balantei de plati a Romaniei a inregistrat, in trimestrul precedent, un deficit de 709 milioane de euro, in scadere cu 82,1 la suta in raport cu primul trimestru din 2008, conform comunicatului Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Influenta determinanta asupra reducerii soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 1.337 milioane de euro, in scadere cu 67,2 la suta fata de trimestrul I 2008.
Pe de alta parte, comunicatul BNR mai arata ca datoria externa pe termen mediu si lung a tarii noastre a inregistrat, la 31 martie 2009, nivelul de 51.115 milioane de euro (71,4 la suta din totalul datoriei externe), in crestere cu 0,6 la suta fata de 31 decembrie 2008.
Primaria Mizil vrea sa treaca pe „energie verde”
Conducerea Primariei Mizil are in vedere conceperea unui proiect de accesare a fondurilor europene in scopul producerii de energie electrica neconventionala (verde), in parteneriat cu o firma de profil interesata. „Prin realizarea si implementarea acestui proiect, in care fondurile comunitare nerambursabile sa acopere 95 – 98 la suta din costurile totale, ne propunem sa asiguram cel putin 25 la suta din necesarul de energie electrica al institutiilor publice de pe raza orasului, adica unitati de invatamant si de sanatate, primarie, politie, judecatorie s.a.”, ne-a declarat primarul Mizilului, Emil Proscan. Reamintim ca, dupa municipiul Ploiesti, orasul Mizil a reusit, in ultimul an, accesarea celor mai multe fonduri comunitare dintre toate localitatile judetului.

Doar 60 la suta dintre contribuabili si-au depus declaratiile fiscale

Cu toate masurile intreprinse (intre care si distribuirea de fluturasi pe strada), conducerea Administratiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) n-a reusit, pana la urma, sa-i determine pe toti contribuabilii sa-si depuna, pana la termenul limita prevazut (15 mai), declaratiile de venit aferente anului anterior, altele decat veniturile din salarii. La nivelul Prahovei, spre exemplu, pana la jumatatea zilei de 15 mai, isi depusesera la organele fiscale declaratiile mentionate 16.770 de persoane fizice (adica putin peste 60 la suta din totalul contribuabililor estimati ca ar avea o asemenea obligatie). In fruntea clasamentului figureaza Administratia Finantelor Publice Azuga (unde 97,5 la suta dintre contribuabili isi depusesera declaratiile), urmata de Administratia Finantelor Publice Ploiesti (70,4 la suta), Busteni (68,75 la suta), Urlati (66,67 la suta), Sinaia (64,56 la suta), Valenii de Munte (63,52 la suta).
Cererea de produse ecologice, in continua expansiune
Fermierii din Romania au cultivat, in anul anterior, cu produse alimentare ecologice aproximativ 220.000 de hectare de teren, dar aceasta suprafata trebuie extinsa, potrivit specialistilor, de circa sase ori, pentru a putea atinge procentul de produse ecologice existent la nivelul UE, de peste 7 la suta din piata produselor alimentare. Cum bine se stie, produsele alimentare ecologice sunt cele obtinute din culturile de cereale care nu folosesc ingrasaminte chimice (pesticide, erbicide sau fungicide), ci doar ingrasaminte naturale. Pentru a-i incuraja pe fermieri sa realizeze asemenea produse, statul roman le subventioneaza, intre altele, jumatate din contravaloarea taxei de certificare si le acorda 425 de lei pe hectarul cultivat cu cereale, pasuni sau fanete.