„Daca in tara ta nu esti promovat, te duci in strainatate…”
Numeroase premii obtinute la festivaluri de muzica usoara, peste 270 de piese compuse si cantate de mari artisti: Gabriel Dorobantu, Mirabela Dauer, Dan Spataru, Corina Chiriac, Monica Anghel si altii, melodii create pentru zeci de spectacole de revista, membru in juriile unor concursuri prestigioase ca Eurovision. Acestea sunt cateva repere din cartea de vizita a compozitorului Viorel Gavrila (foto1), angajat, de peste doua decenii, la teatrul ploiestean. Astazi, artistul este dezamagit de multe aspecte ale showbizului: radiourile nu difuzeaza unele melodii ale sale, iar solistii nu mai canta in limba romana.
A adus stilul modern in spectacolele de revista
Anul acesta se implinesc 25 de ani de cand Viorel Gavrila este angajat la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiesti, unde compune, dirijeaza, realizeaza orchestratia spectacolelor, asigura directia muzicala a acestora. La inceput a lucrat cu artisti precum: Graziela Chitu, Georgeta Mihalache, Mioara Voicu, Dorin Ionescu si altii. Fotografiile lor, dar si ale altor cantareti de la teatrul ploiestean-regretata Laura Stoica, Nico, Daniela Raduica, Daniel Iordachioaie si altii – se afla la loc de cinste, pe un panou, in biroul compozitorului (foto 2). Viorel Gavrila ne-a marturisit ca a dorit inca din primii ani sa aduca schimbari spectacolelor, imprimandu-le un stil modern: „Chiar la inceputul anilor ’90, impreuna cu maestra coregrafa Marcela Timiras, am hotarat sa ne indepartam de stilul clasic al Revistei si sa facem spectacole mult mai complexe, cu decoruri mobile, muzica moderna, valoroasa”. Compozitorul lucreaza cu o orchestra ai carei muzicieni sunt „foarte valorosi, pot canta la mai multe instrumente, se pot adapta la modificarile muzical-coregrafice, avand disponibilitate pentru o paleta artistica foarte larga”. Noua spectacole se joaca la Revista, in aceasta stagiune, iar proiectele echipei de la aceasta sectie sunt tot mai ambitioase. In prezent, Viorel Gavrila lucreaza la aranjamentul muzical pentru viitoarea premiera, „Cabaret de Paris”, unde se va canta doar in limba franceza.
Creatorii tineri, putin interesati de scoala
Laureat al mai multor festivaluri de muzica usoara, pentru creatie, acesta este de parere ca si compozitorii tineri sunt talentati, dar ii caracterizeaza „dorinta de a castiga bani multi, facand tot mai putin si invatand tot mai putin. Ei cred ca e suficient sa lucrezi pe computer foarte bine pentru a crea muzica. De multe ori asa se intampla, rezultatul este bun, dar utilizarea calculatorului se face in detrimentul scolii. Profesia asta o ai dupa ce ai urmat o scoala de compozitie. Din pacate, stam prost si la acest capitol, nu prea avem institutii de invatamant de acest gen. Exista o sectie pentru compozitori la Conservator, dar una palida, deoarece nu sunt profesori suficienti si nici interesul nu este foarte mare din partea tinerilor. In SUA exista, de exemplu, peste 1000 de Conservatoare de Jazz”, ne-a precizat compozitorul. Un alt regret al acestuia este acela ca, in Romania, compozitorii sunt mai putin promovati decat solistii.
„Mamaiotii” nu au loc pe posturile muzicale
Totusi, Viorel Gavrila considera muzica romaneasca actuala mai putin valoroasa decat cea de acum doua sau trei decenii. Dovada ar fi aceea ca in toate localurile tot piesele vechi se canta, nu muzica ultramoderna. La radio, se intampla un alt fenomen: piesele compozitorilor care nu mai sunt la varsta tineretii sau care merg la festivalurile traditionale nu prea sunt difuzate. Asa ca muzicienii se indreapta spre pietele muzicale din alte tari.” Daca in tara ta nu esti promovat te duci in strainatate, unde esti cerut. In ultimii ani, multe melodii de-ale mele s-au cantat in alte tari. „E vina ta”- piesa mea, interpretata de Andra, este moderna, dar s-a difuzat putin in Romania. Producatorii au si ei o vina pentru ca nu se zbat pentru promovarea pieselor, iar radiourile nu difuzeaza melodiile compozitorilor cunoscuti. Esti „dinozaur”, nu ai ce cauta pe post. Am avut o piesa la un festival, dar nu au vrut sa o difuzeze. Nu s-a difuzat nici piesa „Da-mi o bere” a lui Mihai Alexandru, premiata anul trecut la Festivalul Mamaia. Raspunsul din partea unui radio a fost <
Ana-Maria MAXIM