* Municipalitatea doreste mentinerea nivelului valorilor la cel de anul acesta * Asta daca guvernantii nu-i vor rasturna planurile

Municipalitatea ploiesteana a lansat, spre dezbatere publica ( pe siteul Primariei Ploiesti www.ploiesti.ro ), proiectul care vizeaza taxele si impozitele locale pentru anul 2010. Chiar daca pentru unii dintre contribuabilii ploiesteni – care, poate, n-au apucat sa treaca pe la casieriile fiscului local nici pentru achitarea taxelor si a impozitelor locale care trebuie platite pentru anul in curs – aceasta dezbatere pare un pic prea devreme, trebuie sa se stie ca, de fapt, administratia locala respecta obligatiile prevazute de lege, potrivit carora proiectul se impune a fi aprobat in luna mai a anului dinaintea celui fiscal urmator.
Dupa cum a fost intocmit proiectul de hotarare, administratia ploiesteana doreste ca sa mentina nivelul valorilor taxelor si al impozitelor locale pentru anul viitor la cel de anul in curs, valori care, de altfel, sunt neschimbate de acum trei ani. Numai ca, reprezentantii fiscului local ploiestean au, totusi, cateva rezerve. In sensul ca nu se stie daca nu vor aparea noi modificari ale Codului fiscal, ca sa nu mai vorbim despre anuntul guvernantilor de-acum cateva luni – care i-a panicat de-a dreptul pe romani – ca este posibil ca nivelul impozitelor sa creasca si chiar sa se dubleze. Dar, pana la noi modificari, administratia locala ploiesteana merge, in continuare, cu proiectul de hotarare deja conceput si care urmeaza sa fie supus dezbaterii si votului alesilor in sedinta Consiliul Local Ploiesti de la sfarsitul acestei luni.
Pentru a le reaminti unora dintre ploiesteni – persoane fizice – cat au de platit anul acesta si in 2010 – daca proiectul va fi aprobat si va ramane nemodificat – prezentam cateva exemple ale valorilor si taxelor locale datorate pentru imobile (vezi tabel).
In cazul impozitului pe teren si al autovehiculelor, valorile propuse pentru anul 2010 sunt tot la nivelul anului in curs. Impozitul pe teren se stabileste pe baza declaratiei de impunere depuse de contribuabili, platindu-se in doua rate, astfel: 31 martie si 30 septembrie inclusiv asa cum, de altfel, se intampla si in cazul achitarii tuturor taxelor si a impozitelor locale. In acest caz, impozitul se calculeaza incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei in care terenurile au fost dobandite, indiferent sub ce forma, data dobandirii putand fi: data mentionata in actul respectiv, in cazul actelor notariale, data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti etc. In cazul impozitului pe mijloacele de transport, acesta se datoreaza incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei in care au fost dobandite, indiferent sub ce forma. In cazul unei masini care este instrainata de o persoana in cursul unui an sau este radiata din evidenta fiscala a compartimentului de specialitate al autoritatii administratiei publice locale, impozitul nu mai este datorat de acea persoana incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei in care autovehiculul a fost instrainat sau radiat din evidenta fiscala. De precizat, insa, ca orice persoana care dobandeste sau instraineaza un mijloc de transport sau isi schimba domiciliul/sediul/punctul de lucru are obligatia de a depune o declaratie fiscala la Serviciul Public Finante Locale Ploiesti, in termen de 30 de zile inclusiv de la modificarea care a survenit, nedepunerea sau intarzierea declaratiei sanctionandu-se conform prevederilor legale.
In continuare, pentru anul 2010, se mentine acordarea bonusului de 10% in cazul achitarii, cu anticipatie, pe intregul an, pana la data de 31 martie, a impozitului pe cladiri, teren sau auto. De asemenea, in vederea unei protectii sociale reale – in afara de persoanele care beneficiaza de facilitati la plata taxelor si a impozitelor locale, in conformitate cu diverse prevederi legale, pentru anul viitor se propune scutirea de la plata impozitului pe cladiri si terenul aferent locuintei de domiciliu si pentru contribuabilii care vor avea venituri nete mai mici sau egale cu 450 lei.
N.DUMITRESCU