Cumul INTERZIS pentru pensiile peste 1.700 de lei

Guvernul a decis sa permita cumulul pensiei cu salariul platit de stat doar in cazul persoanelor care au o pensie in limita maxima de aproximativ 1.700 lei si sa interzica acest cumul in cazul persoanelor cu o pensie peste plafon, au declarat surse oficiale. Plafonul de circa 1.700 lei in functie de care este permis cumulul pensiei cu salariul este echivalent cu valoarea salariului mediu pe economie.
Comisia Nationala de Prognoza indica un salariu mediu brut de 1.693 lei, in 2009, si de 1832 lei, pentru 2010.
Premierul Emil Boc a declarat, la finalul sedintei de guvern, ca proiectul de lege care va reglementa noul sistem urmeaza sa fie avizat de Consiliul Economic si Social si Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a fi transmis Parlamentului in procedura de urgenta.
Intr-un comunicat transmis de Guvern se arata ca pensio-narii pentru limita de varsta, precum si cei ai institutiilor din sistemul justitiei, apararii, ordinii publice si sigurantei nationale vor putea cumula pensia cu veniturile obtinute dintr-o functie remunerata de la bugetul de stat numai in masura in care cuantumul pensiei nu depaseste nivelul salariului mediu brut aferent anului pentru care se face plata. In cazul in care cuantumul pensiei depaseste acest nivel, persoanele care au calitatea de pensionar pot opta pentru suspendarea platii pensiei, pana la incetarea incadrarii. Potrivit analizelor efectuate, in prezent sunt aproximativ 20.440 persoane care cumuleaza pensia cu salariul, dintre care circa 1.400 la nivel central si aproximativ 19.000 la nivel local.