Numai cine nu a cunoscut viata de student nu stie ce inseamna sa locuiesti la camin. Sa traiesti in comun bucurii, emotii, reusite, dar si neplaceri si scandaluri. Chiar daca e mai linistita decat in campusurile bucurestene, viata celor 1500 de studenti din caminele universitatii ploiestene nu e lipsita de incidente.
De exemplu, cu ceva timp in urma, un student din Republica Moldova a sustras cheia de la camera unui alt student – cu care avea unele neintelegeri mai vechi – de la panoul administratorului, si i-a furat laptopul. Acesta a fost prins de organele de politie care isi desfasoara activitatea in cadrul campusului universitar in aproximativ patru ore. Dupa ce au fost stabilite probele care il invinovateau, dosarul acestuia a fost inaintat in instanta pentru a raspunde in fata legii si, deja, acesta si-a facut cerere de decazare.
Potrivit precizarilor facute de catre subcomisarul Marina Viorel, spre deosebire de anii trecuti, din fericire incidenta contraventiilor a scazut. In general, amenzi primesc cei care tulbura linistea publica, sunt prinsi beti in campus si fac scandal sau tinerii care vin in vizita si uite sa mai plece. “Acestia din urma sunt prinsi ori in urma unor controale care se fac de catre administratia caminelor si politie – amenda fiind destul de mare si studentii care i-au primit avand sanse sa fie dati afara din camin – ori de catre politisti atunci cand sar geamurile, intentionand sa plece in timpul noptii”, ne-a precizat Dragos Stefan, sef serviciu social-administrativ.
“Conflictele iscate intre studentii gazduiti de caminele universitare apar, in general, pe fondul consumului de alcool, dar si din cauza geloziei. De exemplu, atunci cand o fata nu mai doreste sa continue relatia cu un baiat, care, in general, este din afara universitatii, intre acestia apare o stare conflictuala”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru.
Cea mai mica amenda pe care o poate primi un student este in valoare de 75 lei pentru lipsa vizei de flotant, insa, in functie de gravitatea faptei, aceasta poate ajunge pana la 1500 lei. Aceeasi amenda o primesc si cei care sunt prinsi in vizita in afara programului destinat acestora si, in plus, sunt si recalcitranti. In acelasi timp, amenzi primesc nu numai studentii sau tinerii care raman in “vizite prelungite”, ci si portarii. “Din cauza ca portarul nu a vazut niste tineri de etnie roma si acestia au intrat, astfel, fara probleme in camin, a fost amendat cu suma de 500 lei, acesta avand mai multe atentionari de-a lungul timpului”, ne-a precizat subcomisarul Marina Viorel din cadrul postului de politie din incinta universitatii ploiestene.
Trebuie stiut ca accesul persoanelor straine in camine este permis numai pana la orele 22.00 si se face pe baza actului de identitate, mentionandu-se vizita intr-un registru. “Intrarea in caminele universitatii ploiestene se face pe baza de cartela electronica, iar studentii nu au primit decat o singura cartela. Unii dintre ei au incercat sa cumpere de la firma care le-a realizat, insa aceasta nu le vinde decat conducerii universitatii. Altii, studenti la Facultatea de Informatica, au clonat cartelele”, ne-a precizat Dragos Serban, sef serviciu social-administrativ.
Anemary GRIGORE

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMONDO SPORT
Articolul următorDa-mi un leu sa-mi iau un covrig