Basescu Traian Cuza
In istoria Romaniei, apelativul „monstruoasa coalitie” a aparut cu exact 140 de ani in urma, cand politica vremii avea sa-l mazileasca pe domnul pamantean al tarii – Alexandru Ioan Cuza. Si iata, traim si auzim din nou ca, prin cercurile inalte ale politicii noastre dambovitene, expresia nestirbita a unei proceduri pe care o credeam, firesc, apusa, se repeta pentru a caracteriza politica si politicienii de astazi.
Vlastarele prea-supuse ale presedintelui Basescu nu au mai suportat sa-l vada pe acesta lovit sub centura si au trecut la atac, pentru ca nu cumva adversarii politici – de fapt, fratii de cruce dintr-o alianta care a scartait, cum am mai spus, mai tot timpul – sa „puncteze” la capitolul imagine in fata electoratului.
Si liderii democrati au inceput sa debiteze texte acuzatoare la adresa „nesinceritatii”, a „necolegialitatii” manifestate de liberali, ca si cum, pana acum, tot intr-o armonie au trait. Vezi Doamne, tocmai acum, cand sefii serviciilor secrete au „demisionat”, ei ii cer sefului statului, cat ii tin plamanii, sa nominalizeze inlocuitorii demisionarilor. Ca sa nu mai spun ca, tot liberalii, in spiritul aceleiasi armonii care caracterizeaza Alianta D.A. si Coalitia – prinzand de veste ca Traian Basescu ar avea de gand sa retraga trupele romanesti din Irak (pentru a mai da o lovitura de imagine) – au aruncat ideea retragerii trupelor si chiar au trecut la strangerea de semnaturi in acest scop. Cu alte cuvinte, „nesinceritatea” si „necolegialitatea” liberalilor au insemnat adevarate atacuri la presedintele drag democratilor, pe care acestia nu le accepta sub nici o forma. Si vad in aceasta atitudine o adevarata concertare a fortelor raului care salasluiesc atat in randurile puterii, cat si in cele ale opozitiei. Tocmai aceasta imperechere dintre putere si opozitie care i-ar crea probleme de imagine sefului statului a fost denumita de secretarul general al PD – ministrul Vasile Blaga – ca fiind, nici mai mult, nici mai putin, decat „monstruoasa coalitie”.
Fireste, democratul sus amintit stie ca acum 140 de ani ingemanarea intereselor tuturor fortelor politice si tradarea unora au condus la schimbarea sefului statului care, ca si Traian Basescu, fusese ales de tara. Si se teme ca nu cumva presedintele de astazi al Romaniei sa fie victima unor proceduri similare, tocmai cand si presedintele si partidul sau drag sunt pe val si se pregatesc sa dea marea lovitura a intrarii Romaniei in UE.
O vorba romaneasca spune ca de ce ti-este teama nu scapi. Credem insa ca alarma de la Interne este, in cazul de fata, fara rost, nu are efect decat asupra insasi imaginii clasei noastre politice – in general, si a actualei puteri – in special, framantata permanent de astfel de intrigi, temeri, vanitati, dorinte de intaietate si, nu-i exclus, de o doza de prostie. Singura sansa ca monstruoasa coalitie de astazi – asa cum este perceputa de liderul democrat – sa aiba succes este ca seful statului sa se numeasca Basescu Traian Cuza !
Leon CHIRILA