Una dintre solutiile anuntate de premierul Romaniei pentru iesirea din criza are sanse mici de realizare. Asteptatele fonduri europene s-ar putea lovi tocmai de criza pe care ar trebui sa o elimine. Conditiile de creditare si cursul leului pun piedica accesarii miliardelor de euro de la UE. Astfel, beneficiarii contractelor pentru proiecte in domeniul dezvoltarii rurale si agriculturii au mari probleme cu asigurarea cofinantarii, intrucat nu mai pot lua credite sau nu mai pot plati ratele la banci.
Directorul unei firmei de consultanta a declarat ca aproape 90% dintre clientii companiei nu isi pot asigura partea de cofinantare. Normele europene prevad ca beneficiarul unor fonduri europene sa faca dovada ca are la dispozitie jumatate din suma necesara pentru proiect, fie din finantare proprie, fie din credit bancar.
Cum au crescut si dobanzile, si cursul de schimb, ratele sunt pe masura, iar potentialii beneficari se vad in imposibilitatea de a le acoperi. Mai mult, situatia este agravata de faptul ca banii de la UE vin dupa cheltuirea a 20% din bani si esalonat.
“Oamenii se gandesc sa se retraga pentru ca le e teama. Deschiderea unei pensiuni de zece camere costa 400.000 de euro, din care jumatate trebuie asigurat din resurse proprii. Solutia este creditul bancar, dar noile conditii sunt prea dure. Clientii se gandesc sa mai astepte sa se regleze sistemul bancar. Poate ar trebui ca acestea sa gaseasca o formula convenabila, daca UE da jumatate gratis, ar putea si bancile sa scoata niste pachete atractive, sa dea acestor clienti o dobanda rezonabila sau o perioada de gratie. Sau poate Guvernul sa incerce sa discute la Comisia Europeana sa micsoreze cota de cofinantare de la 50% la 30%”, sunt de parere specialistii in domeniul consultantei. De altfel companiile de consultanta sustin ca problemele nu pot fi rezolvate fara o relaxare a sistemului bancar. Fondurile europene alocate Romaniei pentru proiectele de dezvoltare rurala, pentru perioada 2007-2013, se ridica la aproximativ 7,5 miliarde de euro.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentColoana stiri
Articolul următorCALENDARUL ZILEI