11 cartuse gasite ziua, in amiaza mare, intr-un grup sanitar din gara !

* Nu exista cerc de suspecti l Este posibil ca acestea sa provina din strainatate * Ciudatenie: calibrul acestora, de 7,65 mm, nu prea este prin structurile MAN sau ale MAI !
Duminica, 15 februarie 2009. Politistii din Azuga au fost sesizati telefonic de catre o persoana despre faptul ca, in timp ce se afla in grupul sanitar al statiei CFR, a observat mai multe cartuse in interiorul unui vas de de colectare. Au fost alertate Politia, Pompierii, luptatorii antitero si, nu in ultimul rand, lucratorii Serviciuluii de Politie Transporturi Prahova.
Au fost gasite 11 cartuse de manevra, nepercutate „toate in stare de functionare”, dupa cum ne-a precizat, ieri, ofiterul de investigatii criminale, din cadrul Politiei TF Prahova, Madalin Stroe.
Acesta ne-a mai precizat: “Ciudat este faptul ca, din cunostintele noastre, cartusele au calibrul de peste 7,65 mm, calibru care nu se prea gaseste in structurile MAN sau MAI, care utilizeaza un calibru mai mic – 7,62, de exemplu”.
Ipoteze. Conform interlocutorului nostru, au fost luate in calcul mai multe ipoteze. „Nu este exclus ca, in urma incidentelor de la Brasov sau Ciorogarla, cineva care ar fi furat cartuse, cu ani in urma, de la vreo alta unitate militara, sa se fi debarasat de ele”.
O a doua: Este luata in calcul si varianta ca acestea sa fie de provenienta straina. In context, ar fi posibil ca respectivele cartuse sa provina din Moldova sau Rusia sau… de oriunde.
A treia: Odata cu intoarcerea in tara a celor care comiteau infractiuni prin strainatate – Italia si Spania – sa fi fost aduse si respectivele arme.
Suspecti. Nu exista. “Ar fi impropriu sa afirmam ca avem un cerc de suspecti sau vreo pista. Va dati seama, la cati turisi – si aici includ si pe turistii infractori – trec, in perioada de weekend, pe Valea Prahovei, nu putem vorbi despre piste.”
Cautari. S-au prelevat probe ADN, s-au luat seriile cartuselor, iar acum urmeaza sa fie confruntate cu cele aflate in diverse depozite – inclusiv la Ciorogarla ! – sau scoli de politie, ori depozite de munitie din tara. “Daca aceste serii nu corespund, este clar ca nu au de unde proveni decat din afara…”
A fost ceva premeditat. Intrebat de ce, tocmai in miezul zilei, cineva se gandeste sa lase 11 tuburi int-o statie CFR, interlocutorul nostru a concluzionat: „Cred ca a fost un act premeditat. Respectivul – daca avem de-a face numai cu o singura persoana – a cautat sa se debaraseze cat mai repede de aceste cartuse. Pur si simplu, le-a aruncat”.
De cand erau in grupul sanitar ? “Atat timp cat multa lume frecventeaza un asemenea loc, este posibil sa fi fost puse acolo cu putin timp inainte: fie chiar in dimineata zilei de duminica, fie cu o seara inainte”.
Antecedente. A mai existat vreun caz similar ? “Nu, in afara grenadelor sau a altor dispozitive descoperite de catre angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Prahova, provenite din cel de-al doliea Razboi Mondial, nu, nu ne-am mai confruntat cu un astfel de caz”.
La ce sa ne asteptam ? “Dupa cum decurg lucrurile de la o vreme, la ce este mai rau. Orice este posibil. Cat priveste Valea Prahovei, nu putem spune ca sta pe un butoi de pulbere, dar, la doua-trei zile, ne confruntam cu fel de fel de incidente – talharii, spargeri, consum de droguri “.
Masuri. “Deja am facut ceea ce se poate face. S-a constituit o grupa operativa, se cauta, se asteapta rezultate. In acest timp, serviciul nostru a concentrat, cel putin in aceasta perioada, pe Valea Prahovei, angajati de la alte statii CFR aflate, cum spunem noi, „in letargie”. Este vorba despre posturile unde se afla mai mult vagoane de marfa”.
Fl. TANASESCU