Telefonul 112 nu-i pentru distractie ! (I)

Numarul unic de apel 112 este numar telefonic gratuit, pus la dispozitia populatiei de catre toti operatorii de telefonie fixa sau mobila, pentru situatiile de urgenta ce ameninta siguranta cetateanului si a bunurilor acestuia, siguranta nationala si alte cazuri prevazute de lege. Preluarea apelului o face Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), care, in functie de specificul acestuia, il redirectioneaza catre serviciile specializate de interventie: politie, ambulanta, pompieri sau jandarmi.
In cazul in care un cetatean apeleaza la 112 pentru a semnala un accident, sistemul (STS) identifica numarul de telefon al persoanei care a semnalat cazul, dupa care se determina numele si adresa abonatului postului telefonic prin cautare automata in baza de date (la fel se procedeaza si pentru tarile Uniunii Europene, fiind o masura necesara pentru aflarea veridicitatii apelului). Apoi, operatorul cere apelantului date despre natura accidentului, adresandu-i intrebari de genul: Ce urgenta are? Unde este urgenta?
Unde se afla? De la ce numar de telefon suna? Cum se numeste?, iar dupa primirea raspunsurilor se transmit toate datele la dispeceratele Politiei, Ambulantei, Pompierilor sau Jandarmilor, in functie de natura cazului (aceasta operatie se realizeaza in cateva secunde), dispeceratele stabilind rapid mijloacele de interventie care participa la solutionarea cazului.
Atentie, insa, apelantul trebuie sa ramana la telefon pentru a furniza detalii suplimentare asupra urgentei si pentru a primi recomandarile operatorilor agentilor de urgenta.