* Romanii dau mai repede banii pe gen¡i decat pe tablouri!
Uniunea Artistilor Plastici, filiala Ploiesti, este formata din aproape 70 de membri, dar dintre acestia niciunul nu traieste exclusiv din vanzarea lucrarilor. Intr-o societate in care majoritatea celor bogati prefera sa-si ia genti de zeci de mii de euro decat un tablou, creatia artistica ramane o ocupatie facuta mai mult din pasiune decat pentru bani.
UAP Ploiesti reuneste pictori, graficieni, sculptori, designeri si istorici de arta. Cei mai multi predau desenul in institutii de invatamant, iar unii sunt deja pensionari. Niciunul nu traieste doar din vanzarea lucrarilor. Ploiestiul, de exemplu, are destui iubitori de frumos, dar acestia nu au atatia bani pe cat si-ar dori incat sa cheltuiasca pe tablouri sau sculpturi.
La unica Galerie de Arta din Ploiesti se comercializeaza, anual, doar cateva zeci de lucrari. Obiectele de mici dimensiuni si felicitarile unicat sunt printre cele mai cerute, deoarece si preturile sunt mai accesibile. ” Preturile lucrarilor variaza in functie de cat de repede si cat de mult vrea fiecare sa vanda. O lucrare de grafica poate costa intre 300 de lei si 1.500 de lei, una de pictura – intre 1.000 si 4.000 de lei, ne-a precizat presedintele UAP Ploiesti, Valter Paraschivescu. Eu le-am sugerat, recent, colegilor mei sa aduca, anul acesta, in expozitii, mai multe lucrari de mici dimensiuni, pentru ca este criza financiara.” Daca artistul reuseste sa vanda o lucrare, asta nu inseamna ca toti banii castigati ajung in buzunarul lui. Dupa ce plateste toate impozitele la stat si la filiala, ramane cu aproximativ 50% din valoarea unei singure creatii. Asta, in conditiile in care investitiile in propria arta nu sunt deloc minore. Un tub de culoare costa 15 lei vechi, o pensula sau o panza – cateva zeci de lei, o rama – peste 100 de lei. Iar materialele sculptorilor sunt si mai scumpe.
Artistii expun atat in tara, cat si peste hotare. Bucurestiul se numara printre cele mai cautate orase, dar si aici galeriile au ramas putine, fiindca o parte dintre imobilele in care erau amenajate s-au retrocedat. In plus, Uniunea Artistilor Plastici din Romania percepe, in galeriile de arta din Capitala, o taxa de 1.500 de lei pentru doua saptamani in care gazduieste lucrarile artistului. Nu este o suma mica, dar cine vrea sa fie cunoscut aici, o plateste. Mai rentabile sunt expozitiile in strainatate. „In alte tari se vinde mai bine, e un alt cult fata de opera de arta. Spre deosebire de Romania, acolo multe institutii cumpara lucrari pentru a le expune in sedii. La noi, asta se intampla rar. Pe de alta parte, strainii sunt interesati de arta noastra fiindca o cumpara cu bani mai putini si este si de calitate. Un tablou care in alte tari costa 1000 de euro, de la noi il iau cu 200 de euro.” Cu toate astea, n-au disparut snobii care isi cumpara un tablou fiindca se potriveste la culoare cu covorul din sufragerie, pentru ca „da bine” – avand in considerare statutul sau social – sa aiba in casa o piesa valoroasa. Mai trist este ca romanii nu mai sunt pasionati de arta ca odinioara, considera Valter Paraschivescu.
” Sunt mai putini colectionari decat in perioada interbelica. Atunci existau multe persoane instarite, dar si cu educatie aleasa, din familii vechi, cu traditie, care iubeau arta si achizitionau multe lucrari. Dupa Revolutie, au aparut persoanele imbogatite rapid, interesate in special de genti, televizoare sau masini”.
Ana-Maria MAXIM

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEUROPAREREA MEA
Articolul următorSa stie tot romanul: