Uzina de automobile Dacia si-a suspendat din nou productia, incepand de ieri, angajatii fiind trimisi in somaj tehnic pentru doua saptamani, ca urmare a scaderii continue a pietelor auto, in special a celei din Romania.
Potrivit lui Ion Iordache, viceliderul Sindicatului Autoturisme Dacia, productia urmeaza sa fie reluata incepand cu data de 9 februarie, iar muncitorii care vor ramane acasa, in somaj tehnic, vor fi platiti cu 85% din salariul individual brut, asa cum prevede contractul colectiv de munca pe 2008.
“Piata de vehicule noi din Romania este asfixiata de comertul cu vehicule de mana a doua provenite din import. In decembrie 2008, inmatricularile de vehicule vechi importate au atins nivelul de 54.712 de unitati, in crestere cu 471% fata de luna decembrie 2007, iar la nivelul anului 2008 au fost inmatriculate 300.891 de masini de ocazie din import. Practic, incepand cu noiembrie 2008, pentru fiecare vehicul nou comercializat in Romania au fost inmatriculate trei vehicule de ocazie”, sustine liderul sindical.
Productia Dacia a mai fost oprita in total timp de aproximativ o luna, in mai multe zile din octombrie, noiembrie, decembrie 2008 si ianuarie 2009.
De asemenea, Dacia ia in calcul o noua oprire a productiei, in lunile februarie-martie, daca cererea se va mentine la niveluri scazute.
“Daca piata ramane in continuare blocata si daca cererea se va mentine la niveluri scazute vom intrerupe din nou activitatea. Deciziile se iau de la o saptamana la saptamana in functie de cate comenzi strangem”, declara, in 14 ianuarie, directorul general al companiei, Francois Fourmont.
Totodata, administratia uzinei anunta ca 300 de contracte pe perioada determinata care expira la sfarsitul lunii ianuarie nu vor mai fi reinnoite.