Becali, acuzat pentru spalare de bani
Patronul Stelei nu scapa de problemele cu justitia, iar acuzatiile la adresa sa se maresc in fiecare zi.
Dupa cazul Valiza, desprinderea clubului Steaua si tranzactiile de terenuri cu Ministerul Apararii, Gigi Becali mai este acuzat de DNA si in alt dosar ce priveste fotbalul romanesc- al transferurilor frauduloase .
Cum niciun jucator de la Steaua nu se afla pe lista facuta de procurorii care au urmarit modul cum impresarii si presedintii de club au evitat plata taxelor catre statul roman, FRF sau cluburi, patronul formatiei din Ghencea parea ca nu are motive sa isi faca griji.
Totusi, conform rechizitoriului din dosarul transferurilor, Gigi Becali este anchetat alaturi de verii sai, Giovanni si Victor, pentru “asociere in vederea savarsirii de infractiuni, evaziune fiscala si spalarea banilor”.
Dosarul trimis de DIICOT are nu mai putin de 10 volume, insa detalii despre operatiunile desfasurate sunt oferite doar in ceea ce priveste conturile fratilor Ioan si Victor Becali.
“Din examinarea actelor existente la dosar, respectiv a datelor continute in Informarea nr. S.I./8/12.12.2001 a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor privind existenta unor indicii temeinice referitoare la spalarea banilor de catre persoanele fizice Becali Victor, Becali Ioan si Becali George, s-a constatat derularea unor tranzactii financiare prin conturile bancare apartinand unor persoane implicate in transferurile internationale ale jucatorilor de fotbal”, se scrie in rechizitoriu.
In document, George Becali este calificat ca fiind “faptuitor”.
Victor Becali este suspectat de spalarea a 4,56 milioane de dolari, prin creditari suspecte derulate printr-un paradis fiscal din Elvetia in perioada 1999-2001.
Majoritatea sumelor provin de la CBG Companie Bancaire – Geneva, banca situata intr-un “paradis fiscal” (Elvetia), aceeasi institutie fiind utilizata si de Ioan Becali pentru transferuri suspecte de sume de bani.
DNA i-a trimis in judecata pe 8 oameni de fotbal in legatura cu transferurile in strainatate a 12 jucatori, procurorii acuzandu-i pe George Copos, Cristi Borcea, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gica Popescu, Gigi Netoiu, Ioan Becali si Victor Becali de evaziune, inselaciune si spalare de bani.
Rechizitoriul se refera la transferurile unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo, Rapid, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999 – 2005, prejudiciul fiind de peste 19 milioane de dolari. De asemenea, disjuns de acest dosar, vor fi cercetati presedintele dinamovist Nicolae Badea, pentru fals si uz de fals, si fotbalistul Cosmin Contra, pentru marturie mincinoasa.