La SRI si SIE – conduceri interimare
———————————-
Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri, la incheierea sedintei CSAT, ca noii sefi ai serviciilor de informatii vor fi anuntati doar in momentul in care legile sigurantei nationale vor intra in dezbaterea Parlamentului. Pe de alta parte, seful statului a anuntat ca a cerut Arhivelor Statului desecretizarea arhivei „Dunarea” si a dosarelor care vizeaza politicieni pana la nivelul primariilor si al consilierilor locali. „Nu este posibila acum numirea a noi sefi la SRI si SIE datorita contradictiilor dintre Constitutie si legile sigurantei nationale aflate in vigoare”, a spus seful statului.
In ceea ce il priveste, Basescu a reamintit ca noile legi ar trebui sa mentioneze foarte clar principiul demilitarizarii serviciilor de informatii ca si cresterea atributiilor privind supravegherea persoanelor ce ar atenta la siguranta nationala. In cadrul sedintei CSAT, Traian Basescu a informat guvernul despre urgenta adoptarii pachetului de legi privind siguranta nationala „Nu este posibil ca acum sa functionam pe baza unor legi din 1991-1992”.
Seful statului a dat vina pe Parlament si pe Guvern pentru intarzierea inregistrata in procesul de elaborare a pachetului legislativ.
Timofte a renuntat la functie din cauza neincrederii presedintelui tarii
———————————-
Fostul director al Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte a explicat ieri de ce a demisionat din functie. Dupa ce a fost audiat de Comisia pentru controlul SRI, Radu Timofte a spus ca a demisionat din cauza neincrederii presedintelui Traian Basescu. Radu Timofte a mai spus ca Serviciul Roman de Informatii nu a putut sa-l monitorizeze pe omul de afaceri Omar Hayssam deoarece nici o institutie abilitata nu i-a cerut acest lucru. Ministrul Blaga crede ca nici politia nu putea face mai mult fiindca supravegherea sirianului era in sarcina procurorilor care instrumentau cazul.
Basescu pleaca la Washington
———————————-
Presedintele roman Traian Basescu va incepe, maine, o vizita oficiala de trei zile in Statele Unite, insa sejurul sau risca sa fie perturbat de intrebari stanjenitoare referitoare la scandalul generat la Bucuresti de fuga unui sirian acuzat de terorism, comenteaza AFP. Disparitia omului de afaceri Omar Hayssam, inculpat pentru rapirea a trei jurnalisti romani, in martie 2005, la Bagdad, a provocat un seism fara precedent in randul institutiilor care ar fi trebuit sa-l supravegheze, obligandu-i, in decurs de 24 de ore, pe sefii serviciilor secrete si pe procurorul general sa-si dea demisia – noteaza AFP. Potrivit agentiei, absenta sefilor SRI si SIE nu va trece, totusi, neobservata in timpul vizitei lui Basescu la Washington, cu atat mai mult cu cat presedintele intentiona sa profite de sejurul sau pentru a-l asigura pe omologul George W. Bush de hotararea Bucurestiului de a continua lupta impotriva terorismului.
In scandalul Hayssam, doctorul – acuzat e complicitate, procurorul – demis
———————————-
Conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor sustine ca medicul Constantin Tanasescu, cel care l-a diagnosticat pe Omar Hayssam, s-a hazardat atunci cand a stabilit ca omul de afaceri prezenta metastaza, pentru ca acest lucru nu reiese din analizele Institutului Oncologic. „Nu e prima data cand Tanasescu se contrazice in afirmatii”, a atras atentia Serban, care a precizat ca doctorul a fost trecut in rezerva in 1991 pentru incalcari grave ale regulamentului. „In septembrie 1999, prin ordin al ministrului Justitiei, Tanasescu a fost reincadrat”, a mai precizat directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Colegiul Medicilor s-a autosesizat. Procurorul care a cerut eliberarea lui Omar Hayssam din motive medicale, Ciprian Nastasiu, a fost demis ieri, din functia de adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. El a ramas acum doar procuror in cadrul Directiei. Procurorul a ramas fara functie pentru ca, pe baza recomandarii sale de revocare a mandatului de arestare pe motive medicale, judecatorul l-a lasat liber pe Omar Hayssam, cu interdictia de a parasi tara. Nastasiu a fost eliberat din functie de Marcel Sampetru, procurorul care asigura interimatul in Parchetul General, pana la numirea celui care il va inlocui pe Ilie Botos.
Condoleezza Rice a fost huiduita la Beirut
———————————-
Secretarul de stat american Condoleezza Rice a ajuns ieri la Beirut, intr-o vizita neprevazuta. Seful diplomatiei americane s-a intalnit cu premierul libanez Fuad Siniora pentru a discuta despre solutii cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu. Aeronava oficiala a Condoleezzei Rice a aterizat in Cipru, de unde secretarul de stat a luat un elicopter catre Beirut. De cum a ajuns in capitala Libanului, Rice a si intrat in sala de discutii in care o astepta Fuad Siniora, premierul libanez. Discutiile insa au durat mai mult decat se asteptasera americanii, peste 2 ore. Conferinta de presa pe care Rice impreuna cu premierul libanez ar fi trebuit sa o sustina a fost initial amanata si apoi anulata. Condoleezza Rice s-a intalnit apoi cu presedintele parlamentului libanez, care este mandatat de catre Hezbollah pentru a negocia un eventual schimb de prizonieri cu Israelul. Vizita lui Rice la Beirut nu a fost deloc primita cu bucurie de catre libanezi. Oamenii au iesit in strada ca sa protesteze fata de politica americanilor in legatura cu violentele din Sudul Libanului. Administratia Bush nu este considerata un arbitru obiectiv al conflictului din Orientul Mijlociu din pricina sustinerii pe care si-o manifesta fata de Israel. Mesajele care au venit de la Washington in ultimele 2 saptamani au exprimat din nou aceasta sustinere. Urmatoarea destinatie a lui Rice a fost Ierusalimul.