Ilegalitate sau dusmanie?

Recent, pe adresa redactiei si in atentia directorului societatii, a sosit o scrisoare care, fara a avea mentionat expeditorul, preciza, in text, ca este de la „un salariat al Primariei din Busteni care va roaga sa intelegeti de ce ramane in anonimat”. Si nu a fost greu sa intelegem de ce a tinut sa nu semneze epistola din moment ce scria, negru pe alb: „Primarul din Busteni se dorea sub paravanul Parlamentului, dar e bine sa stea acum si sa dea socoteala pentru ca a furat, impreuna cu gasca lui: Bardan Adriana, colonelul Muresean Nicolae si inginerul Enoaie de la Ocolul Silvic”; de asemenea „cele mai tari tunuri s-au facut cu padurea”. Corespondentul nostru ne-a mentionat apoi, in textul scrisorii – careia i-a atasat si o schita topografica – detalii despre modul ilegal, dupa opinia sa, in care i s-ar fi retrocedat cetateanului Nicu Contes, din Poiana Tapului, „3 sau 4 ha de padure”.
Cum o asemenea suprafata intr-o localitate ca Busteni reprezinta o mare valoare, am socotit necesar sa dam curs scrisorii si sa discutam, la fata locului, cu factorii nominalizati de corespondentul nostru, respectiv primarul si secretarul orasului. Astfel, in ceea ce-l priveste pe primarul Emanoil Savin, acesta ne-a declarat despre situatia respectiva ca „Problema a fost sesizata, de vreo trei ani, si la DNA dar nu exista nicio ilegalitate din moment ce, nici pana acum nu am mai fost chemat sa mai dau detalii. De fapt, eu nici nu am participat la sedinta Comisiei locale de fond funciar cand lui Nicu Contes i s-a retrocedat suprafata de teren solicitata, iar pe de alta parte, documentele de retrocedare au fost validate si de Comisia judeteana de fond funciar care, daca ar fi sesizat vreo ilegalitate, ar fi sanctionat-o”.
La randul ei, doamna Adriana Bardan – secretarul orasului Busteni, aflata intr-un concediu medical – ne-a precizat in momentul cand i-am solicitat telefonic opinia despre aceasta situatie: „Nicu Contes a prezentat acte pentru suprafata solicitata; el a depus dosar cu documente doveditoare ca a mostenit un unchi care a avut padure la Busteni. Mi-amintesc chiar ca au fost aduse si schite de la improprietarirea din 1864. Si cum unchiul sau nu a avut alti descendenti, terenul i-a fost acordat lui Contes odata cu aprobarile pentru retrocedarea terenurilor ce au apartinut Regelui Mihai si Cantacuzinilor. Atunci, la momentul reconstituirii – la care au participat si reprezentantii ocoalelor silvice cu hartile lor – cea mai mare suprafata a fost redata regelui, apoi urmasilor Cantacuzini si suprafata solicitata de Contes. Iar documentele au trecut prin toate comisiile, care au aprobat inclusiv suprafata lui Contes, din cate mi-amintesc, un teren cu vegetatie forestiera, la liziera padurii. Apoi, noi nu am avut niciun alt conflict de aceasta natura, cu exceptia Bisericii din Rasnov care, inca, este nefinalizat. Cred insa, in ceea ce-l priveste pe Contes, ca, intentionand sa faca un hotel pe terenul cu pricina, a starnit invidia si, implicit, dusmania unora dintre localnici”.
Leon CHIRILA