90% dintre parinti au refuzat sa-si vaccineze fetitele impotriva cancerului de col uterin
Doar 10% dintre parintii fetitelor de clasa a IV-a au fost de acord cu campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin. Aceasta este o prima concluzie a reprezentantilor Inspectoratului Judetean Scolar, dupa sedintele cu parintii desfasurate in institutiile de invatamant din judet in ultima perioada. „Reactia parintilor a fost cat se poate de dura, acestia opunandu-se vaccinarii impotriva virusului care provoaca cancerul de col uterin. Doar aproximativ 10% dintre parinti si-au dat acordul pentru ca fetitele lor sa fie vaccinate. Exista localitati, precum Slanic, unde refuzul acestora a fost in proportie de 100%. Nici in Ploiesti situatia nu este diferita de restul judetului. In presa au existat foarte multe materiale care prezentau efectele negative ale acestei vaccinari, s-a mediatizat mai mult reversul medaliei, si este stiut faptul ca prezentarea negativa influenteaza mai mult si mai repede decat una pozitiva”, ne-a declarat inspectorul general adjunct Gheorghe Borovina. Acesta a mai precizat ca pana sa fie demarata vaccinarea fetitelor de clasa a IV-a „trebuia facuta o campanie mai indelungata, in care sa fie prezentate partile pozitive ale imunizarii, sa existe o consiliere din partea specialistilor. Ceea ce s-a facut la noi a fost sub presiunea timpului, fara a dispune de toate mijloacele de convingere a parintilor. Iar in momentul in care pe toate canalele de stiri a fost prezentata mai mult partea goala a paharului, parintii au fost influentati de aceasta”. In privinta motivelor invocate de parintii care au refuzat vaccinarea copiilor, Gheorghe Borovina ne-a dat un exemplu concret: „In momentul in care, personal, am participat la o sedinta cu parintii, unul dintre acestia m-a intrebat: <
Camelia NASTASE
Ministerul Sanatatii incepe campania de informare
Ministerul Sanatatii va demara, incepand cu 1 decembrie, o noua campanie de informare, mult mai ampla decat pana acum, privind vaccinarea elevelor de clasa a patra impotriva cancerului de col uterin, a anuntat subsecretarul de stat, Raed Arafat.
„Ii intelegem pe parintii care ne-au reprosat lipsa de informare de pana acum. Refuzul de a-si vaccina fiicele este justificat si vom imparti materiale in scoli care sa contina informatii complete”, a declarat Raed Arafat.
Reprezentantii Federatiei Asociatiilor Parintilor au reprosat, in cadrul unei dezbateri desfasurate la Ministerul Sanatatii, modul in care s-a facut campania de informare si au cerut autoritatilor sa raspunda public pentru vaccinarea elevelor de clasa a patra impotriva cancerului de col uterin. Altfel spus, parintii vor ca Ministerul Sanatatii sa isi asume oficial raspunderea pentru vaccinare si, implicit, pentru efectele secundare ce ar putea aparea.
Asociatia Medicilor de Familie sustine campania de vaccinare a elevelor de clasa a patra impotriva cancerului de col uterin si considera ca majoritatea parintilor care au semnat pentru ca fiicele lor sa nu fie vaccinate nu au fost corect informati.
„Campania de informare a fost incorect facuta. Nu s-au tinut sedintele cu parintii in care medicii sa explice foarte clar importanta vaccinarii. Noi propunem ca fetele care nu vor fi vaccinate in cadrul acestei campanii sa fie tinute in evidenta si, la varsta de 14 sau 16 ani, sa fie rechemate la medic si daca vor fi de acord, sa fie vaccinate atunci”, a declarat doctorul Cristian Sever Oana.
Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, dr. Rodica Tanasescu, sustine ca vaccinarea impotriva cancerului de col uterin se face, in Romania, inca din anul 2006. Pana in prezent, s-au vandut peste 10.000 de vaccinuri, fiecare dintre ele cu trei doze, la pretul de aproximativ 300 de euro.
„Consideram ca acest vaccin nu este riscant. Eu mi-am vaccinat propriul copil, acum un an si jumatate. Orice medicament, orice aliment sau orice vaccin poate produce, la un moment, dat reactii adverse si efecte secundare, fara insa ca acestea sa anuleze valoarea produsului respectiv”, a explicat dr. Tanasescu.
Peste 110.000 de eleve de clasa a patra vor fi vaccinate impotriva cancerului de col uterin, in cadrul unei campanii initiate de Ministerul Sanatatii.
Vaccinarea se va face in trei doze, prima in intervalul 24 noiembrie si inceputul lunii decembrie, a doua doza in luna ianuarie, iar ultima in luna mai.
Vaccinarea va fi efectuata de asistenti medicali sau medici de familie, dupa un tabel realizat de fiecare scoala in parte. Elevele care au acordul parintilor pentru vaccinare, dar nu se pot prezenta la data la care sunt programate in tabel pentru a fi vaccinate, pot fi reprogramate ulterior.
In fiecare an, in Romania, peste 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii.