La Conservatorul din Bucuresti, in anii 1901-1906, a studiat cu profesorii Charlota Laria (canto), D.Gh.Kiriac (teorie, solfegiu, armonie, cor), C.Flesch (vioara) si actrita Aristizza Romanescu (dictiune). Paralel, a fost si eleva celebrei soprane Elena Teodorini. In anii 1910-1912, cand deja era o profesionista, a urmat la Paris cursuri de perfectionare (canto) cu mari muzicieni.
A debutat pe scena Teatrului National din Bucuresti, in 1902, in compania unei trupe lirice franceze, cu rolul Philine din opera “Mignon” de Ambroise Thomas. In anii urmatori, 1902-1909, a fost solista in corul Societatii “Carmen” si apoi prim-solista in Compania Lirica Romana “C.Grigoriu” din Bucuresti, dar care facea lungi turnee in tara, turnee din care ploiestenii nu lipseau niciodata.
In perioada cat a stat la Paris (1910-1914) a cantat pe scena lirice de aici, dar si din alte orase franceze. Impreuna cu o trupa de artisti francezi de la Opera Mare, a intreprins turnee in America de Nord, Ucraina, Basarabia, Belgia.
Incepand primul razboi mondial se reintoarce in tara. In anul 1914-1915, a fost solista la Opera studenteasca din Bucuresti, iar in cel urmator – la Compania de Opera si Opera Comica C.Stanescu-Cerna. In timpul refugiului din Moldova a cantat la Opera din Iasi (1916-1918).
Dupa razboi o gasim prim-solista a Societatii corale “Cantarea Romaniei“.
Alaturi de alti mari artisti, soprana Elena Dragulinescu – Stinghe s-a numarat printre fondatorii Societatii lirice Romane “Opera“ (1919), devenita, in 1921, Opera Romana din Bucuresti. A fost solista a acesteia timp de aproape doua decenii, cu exceptia unui an (1927-1928), cand a cantat la Opera Romana din Cluj pentru consolidarea acesteia.
Repertoriul ei a cuprins lucrari de referinta din creatia lirica universala: LaKme, Povestirile lui Hoffman, Madam Butterfly, Barbierul din Sevilla, Rigoletto, Bal Mascat, Faust, Lucia di Lammermoor, Carmen, Don Pasquale, Vanzatorul de pasari, Boema etc. In concerte si recitaluri a interpretat: Simfonia a IX-a de Beethoven, damnatiunea lui Faust, lieduri de Schubert, Schumann, Duparc, Chusson, Debussy, Ravel, R. Strauss, G.Enescu, C.Porumescu, Tiberiu Bradiceanu, George Stefanescu, Gh.Dima, D.G.Kiriac, Constantin Brailoiu s.a.
In 1940 a parasit scena, dedicandu-se activitatii didactice. A predat lectii particulare de canto, iar intre anii 1946-1948 a facut acelasi lucru si la Conservatorul “Astra” din Bucuresti. Dintre elevii ei amintim pe Angela Badescu, Iolanda Marculescu, Antoaneta Trandafirescu, Getta Marinide, Victoria Guguianu-Hergelegiu etc.
A incetat din viata, la Bucuresti, la 2 decembrie 1970.
Paul D. POPESCU