Chiar din debutul discutiilor cu comisarul sef Grigore Bujor – seful Politiei Statiunii Breaza, am remarcat eforturile colectivului de lucratori pe care ii conduce pentru asigurarea ordinii si linistii publice in localitate. „Suntem, in total, 23 de oameni, dar si mai multi daca am fi fost, cred ca tot nu eram suficienti, tinand cont de complexitatea problemelor dintr-o asemenea asezare. Este, intr-adevar, o statiune linistita, dar ne confruntam, firesc, cu probleme specifice. Vreau sa mentionez, in context, ca statiunea se intinde pe mai bine de 12 kilometri, iar populatia depaseste 18.000 de localnici, la care frecvent, se adauga multe alte mii” – ne-a spus comisarul sef Bujor. Dar, in indeplinirea multora dintre sarcinile ce le revin politistilor-politisti din Breaza mai contribuie si cei 15 politisti comunitari, angajati ai Primariei orasului, care, la randu-le, au sarcini precise, inclusiv de a colabora cu personalul din subordinea comisarului sef Bujor.
O problema deosebita – pentru ca sunt si dintre acestea – este, pentru politistii brezeni, asigurarea sigurantei caselor de vacanta din zona, imobile care, firesc, pot face cu ochiul unor infractori. Cu atat mai mult cu cat, unele sunt chiar izolate, iar in anumite perioade proprietarii sunt plecati. In aceasta idee, politistii au intreprins actiuni specifice – care, evident, nu pot fi facute publice – iar eforturile lor au fost incununate de succes; recent, au fost prinse doua persoane „la furat din imobile”, si au fost arestate. S-a constatat ca erau doi recidivisti, unul dintr-o localitate prahoveana, celalalt tocmai din Tulcea!
„Cei care au case de vacanta nu vin la noi decat atunci cand au nevoie de serviciile noastre; nu vin sa ne vada!” – ne spunea comisarul sef Bujor. Dar nu ne-a facut o astfel de declaratie ca repros sau pentru ca „i-ar fi dor” de musafiri, ci pentru a sublinia ca, totusi, Politia Statiunii Breaza are un serviciu de permanenta care poate fi contactat 24 de ore din 24 pe de-acum cunoscutul numar unic de apel „112”. Singura rugaminte lansata pe aceasta cale dinspre seful Politiei brezene este insa ca apelurile catre institutia pe care o conduce sa fie serioase si, mai ales, sa se incadreze in profilul de competente ale politistilor si nu al atator altor institutii ale puterii si administratiei de stat.
Incolo, toate asigurarile ca linistea si ordinea din statiune au veghetori buni, profesionisti.
Leon CHIRILA