Magistratii Tribunalului Bucuresti cer CNSAS ca in toate procesele privind stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii sa dovedeasca, prin documente, ca dosarele sunt declasificate si sa mentioneze actele pe care se bazeaza, au declarat surse din Consiliu.
Daca CNSAS nu de-monstreaza ca documentele pe care scrie „strict secret” au fost declasificate, atunci procesele vor fi judecate doar de un judecator care are certificat ORNISS, au afirmat aceleasi surse. Procesele CNSAS prin care se doreste stabilirea calitatii de colaboratori ai Securitatii se judeca la Sectia de contencios admininistrativ si fiscal a Tribunalului, sectie care nu are niciun judecator cu certificat ORNISS. Potrivit datelor furni-zate de Tribunalul Bucuresti, judecatorii care au certificat ORNISS (de acces la informatii clasificate) sunt presedintele Mona Lisa Neagoe, vicepre-sedintele Laura Andrei, vicepresedintele Laura Mihaela Radu, presedintele Sectiei I penala, Lia Savonea, prese-dintele Sectiei a-II-a penala, Antonela Anne Mary Costache, Cristian Haraga, de la Sectia comerciala, Miruna Iulia Lupu, de la Sectia civila, si Catalin Gabriel Badoi, care este detasat la CSM.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Barbulescu, a explicat proce-dura. „In opinia mea, dosarele care nu contin documente clasificate pot fi judecate de orice judecator. Problema existentei certificatului ORNISS se pune doar daca dosarul contine documente clasificate sau daca pe parcursul cercetarii judecatoresti, la solicitarea uneia din parti sau a instantei, la dosar sunt depuse astfel de docu-mente”, a declarat Lidia Barbulescu.
Primul proces la care s-a stabilit ca este necesar ca judecatorul sa aiba certificat ORNISS a fost cel al lui Dan Voiculescu. Inaintea acestui proces, adica in cazurile judecate de alte instante, magistratii care s-au ocupat de dosarele CNSAS nu au avut certificat ORNISS. Toate dosarele cu CNSAS au ajuns la Tribunal, dupa modificarea legislatiei privind Consiliul.