Efectele unei insulte sunt mai indelungate decat cele ale durerii fizice
Mai multi tineri au fost intervievati in cadrul unui studiu efectuat de cercetatorii Universitatii Purdue din Indiana. Chestionarul cuprindea intrebari referitoare la evenimentele dureroase din ultimii cinci ani premergatori studiului. Participantii la acest studiu au fost rugati sa relateze experientele dureroase, atat fizice cat si emotionale, apoi au primit un test mental dificil. Cu cat amintirea era mai dureroasa, cu atat rezultatele la test erau mai proaste.
Rezultate mai bune au obtinut aceia care au descris o trauma fizica, spre deosebire de aceia care au vorbit de o experienta emotionala negativa. Coordonatorul studiului, Zhansheng Chen, a subliniat ca retrairea durerii psihice este mult mai dificila decat retrairea durerii fizice.
Cercetatorii doresc sa repete experimentul pe un grup de voluntari in varsta, care prezinta mai multe probabilitati de a se confrunta cu dureri cronice.

Medicamentele antipsihotice cresc riscul de accidente cerebrale
Medicamentele administrate pentru tratarea psihozelor, precum schizofrenia, pot provoca cresterea riscului de accident vascular cerebral, probabilitatea de a cadea victima unei asemenea tulburari fiind si mai mare in cazul persoanelor atinse de dementa.
Studii precedente au demonstrat ca a doua generatie de medicamente antipsihotice, numite si neuroleptice „atipice”, este asociata cu un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC). Insa specialistii nu stiau daca si medicamentele antipsihotice clasice, mai vechi, de prima generatie, puteau fi asociate cu AVC.
Nelinistile in legatura cu riscul de accident vascular cerebral au aparut in 2002. In 2004, agentia din Marea Britanie care analizeaza securitatea medicamentelor a recomandat medicilor sa nu prescrie neuroleptice atipice pacientilor atinsi de dementa, ca masura de precautie.
Un nou studiu, publicat in British Medical Journal, realizat de echipa profesorului Ian Douglas de la departamentul de epidemiologie din cadrul Scolii de igiena si medicina tropicala din Londra, a examinat datele medicale din dosarele a peste sase milioane de pacienti britanici.
Pornind de la 6.790 de cazuri de accidente vasculare cerebrale, inregistrate in perioada 1988 – 2002, cercetatorii au stabilit ca, in cazul pacientilor carora li s-a prescris cel putin o reteta cu medicamente antipsihotice, riscul de AVC era de 1,7 ori mai mare decat la cei care nu au primit un astfel de tratament.
Riscul creste de 3,5 ori in cazul pacientilor atinsi de dementa, indiferent de tipul de medicament antipsihotic administrat.
Riscul de AVC pare usor mai ridicat in cazul antipsihoticelor atipice fata de cele clasice, mai vechi.
Cercetatorii recomanda medicilor sa nu prescrie, daca este posibil, pacientilor atinsi de dementa acest tip de medicamente, pentru ca riscul de AVC ar putea depasi beneficiile potentiale ale tratamentului.