Desi clinchetul clopotelului se apropie,

Cladirea Grupului Scolar „Simion Stolnicu” arata ca dupa cutremur

Pana la inceperea noului an scolar mai sunt circa doua saptamani. Cu toate acestea, corpul B al cladirii Grupului Scolar „Simion Stolnicu” din Comarnic era, sapta-mana trecuta, in plin santier. Tocurile din lemn de la cele 10 sali de clasa fusesera scoase, deoarece urmau sa fie aduse si montate usi cu geam termopan. La fel urma sa se intample si cu cele 35 de ferestre ale salilor de clasa. Totusi, la fata locului n-am intalnit nici picior de constructor. Am gasit, in schimb, doua femei de serviciu, care maturau prin salile de clasa si spalau geamurile. „De ce faceti curatenie, de vreme ce ferestrele si usile urmeaza a fi schimbate? Asta nu-i munca in zadar?”, le-am intrebat. „Asa credem si noi, ca muncim ca proastele. Insa nu avem de ales, caci aceasta a fost dispozitia conducerii scolii”, ni s-a raspuns.
Dar problemele cu care se confrunta institutia de invatamant amintita nu se opresc aici. Spre exemplu, o aripa a cladirii scolii nu mai este functionala, de mai bine de un an, intrucat a fost grav avariata (foto 1). Ca atare, din motive de securitate, elevii claselor afectate au fost transferati in celelalte, prin reorganizarea procesului de invatamant la trei schimburi. Pe langa salile de clasa respective, au devenit nefunctionale si toaletele, motiv pentru care au fost procurate si montate in curtea scolii doua toalete ecologice. Dar accesul la ele este foarte dificil, mai ales pentru copiii din clasele I-IV, din cauza muntilor de scaune scoase din uz care, in loc sa fie valorificate ca fier vechi, au fost aruncate in spatele scolii (foto 2).
Pentru a afla ce sanse au elevii acestei scoli ca de la 15 septembrie, sa poata invata in conditii adecvate, am stat de vorba cu primarul orasului, care se arata destul de optimist. „Aripa afectata a cladirii urmeaza a fi consolidata, incepand din anul viitor, acum lucrandu-se la proiect. Pentru reabilitarea restului cladirii, am facut licitatie, am desemnat firma castigatoare care, in maximum 10 zile, si-a luat angajamentul ca va schimba tamplaria interioara si exterioara. Altfel, constructorii nu-si vor primi banii. De asemenea, intrucat acum doi ani am schimbat vechile calorifere si instalatia sanitara aferenta,in zilele urmatoare vom monta si centrala termica proprie. In felul acesta, corpul B al cladirii nu o sa mai depinda, in privinta asigurarii utilitatilor, de corpul A”, ne-a precizat Dorian Botoaca.
D. CONSTANTIN