Inca un sac de bani in haznaua Conciforului

La trei luni de la darea in folosinta, Caminul Concifor, amenajat pentru a adaposti 36 de familii de evacuati din casele nationalizate, necesita o noua investitie. Este nevoie de 1,4 miliarde de lei vechi, care se adauga celor 26 de miliarde de lei, cat au costat achizitionarea si amenajarea lui. Aceasta ultima transa de bani, aprobata in urma cu doua saptamani de Consiliul Local Sinaia, este necesara pentru reabilitarea fosei septice si pentru efectuarea unor hidroizolatii la peretii de pe latura de Est a cladirii.
La fiecare ploaie zdravana, evacuatilor care au primit repartitii in camerele de la subsol, apa le intra in casa, le danseaza pe podea, le scalda paturile, fotoliile, mesele, le intra in masinile de spalat. Uneori, suvoaiele care vin de pe munte se impletesc cu apele care refuleaza din fosa septica, mult prea mica pentru cele 36 de familii.
Puteau culoarele de la demisol si pe vremea cand s-a taiat panglica la camin, in campania electorala, in aplauze pentru o asemenea investitie, numai ca muncitorii ziceau ca mirosu-i trecator, o sa piara dupa ce-o sa se zvante tencuiala. „Am lucrat la cladire toata iarna. Am tinut usile si geamurile inchise. S-a facut condens. Asa e in constructii. In cateva luni se usuca”. Nu s-a uscat, dar nici pe muncitori nu-i intereseaza ca asigurarile lor nu s-au implinit.
Coridorul de la subsol, in al carui aer pestilential au fost trimise sa traiasca sapte familii, s-a umplut de ciuperci pe pereti, pete igrasioase intinse si umflate. Varul proaspat, de-abia asternut cu trafaletul, s-a scorojit si sta sa cada. Cladirea care a inghitit mai bine de 1 milion de dolari duhneste infiorator.
Fericita ca a prins camera la mansarda – acolo unde ceruse – Dorina Dima s-a lovit si ea de cateva vicii ascunse ale Caminului Concifor. Fereastra camerei ei este pe tavan, se rabateaza in sus si-n jos, romantic, ca la artisti. Dorina Dima este artista. Lunea trecuta, cand a plecat in oras, a lasat fereastra deschisa, sa intre aer, prea veneau efluviile puturoase de la demisol, unde „apele menajere” baltisera pe coridoare. Afara s-a intunecat brusc si-a cazut o ploaie cu grindina, 30 de litri pe mp in cateva minute. Torentele de apa i-au intrat pe fereastra ca pe-un tobogan. Au nimerit in plin calculatorul si televizorul… La televizor se vede, dar nu se mai aude nimic, monitorul calculatorului s-a stins pentru totdeauna. Dorina Dima a trebuit sa-l inlocuiasca. Ar vrea ca Primaria sa-i dea voie, sau chiar si ajutor, sa sparga peretele vertical care da spre exterior. Sa-si amenajeze inca o fereastra, dreapta, asa cum au cei care locuiesc dedesubtul ei. Fereastra de pe tavan are farmec, e de efect, dar farmecul are limitele lui. Evacuatii din casele nationalizate nu-si permit sa-si schimbe televizoarele si monitoarele dupa fiecare ploaie.
Ionut STANESCU