Identitatea medicilor din Romania acuzati de erori medicale ar trebui pastrata necunoscuta cel putin pana la elucidarea cazurilor. Este noua cerinta a Colegiului Medicilor care considera ca sesizarea problemelor de malpraxis nu ar trebui facuta publica. Medicii au trimis deja Ministerului Sanatatii un document cu observatii la proiectul de modificare a legislatiei in materie de malpraxis, care se afla acum in dezbatere publica.
Reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania sustin ca sesizarea cazurilor de malpraxis nu ar trebui facuta publica, intrucat sunt probleme personale care pot privi doar persoanele vatamate sau urmasii acestora. Potrivit modificarilor propuse de Ministerul Sanatatii, Comisia de malpraxis va putea fi sesizata si de minister, de institutiile din subordinea acestuia, precum si de managerul spitalului in care lucreaza medicul acuzat.
In opinia medicilor, modificarile la legea malpraxisului nu vor accelera procedurile de rezolvare a cazurilor de acest gen. In plus, conducerea Colegiului i-a semnalat ministrului Sanatatii ca modificarile legislative nu ii protejeaza pe medicii acuzati de malpraxis fata de presiunile exercitate de mass-media – presiuni care, in opinia medicilor, ar putea influenta si comisiile de judecata a cazurilor.
Proiectul de act normativ mai prevede si infiintarea unei Comisii speciale de ancheta a cazurilor grave de malpraxis, in cadrul Colegiului Medicilor din Romania. In cazul in care aceasta comisie ar constata o culpa medicala grava, sesizarea organelor de cercetare penala va fi obligatorie. Proiectul propus de Ministerul Sanatatii se afla in dezbatere publica pana maine.