Chiar daca este criza, nu putini au fost prahovenii care au solicitat eliberarea pasaportului in acest an pentru a putea pleca din tara, in special in scopul de a calatori in alte tari in perioada concediilor. Astfel, in primele noua luni ale acestui an, au fost eliberate 21.500 de pasapoarte, 11.500 dintre acestea fiind electronice, valabile cinci ani (pentru minori doar trei ani) si restul temporare. “Mai ales in lunile de vara, atunci cand foarte multe persoane solicitau eliberarea acestui document pentru a pleca in concedii am avut destul de multe cereri pentru eliberarea pasaportului, inclusiv pentru minori care au varsta sub 14 ani, acesta fiind obligatoriu chiar si in tarile Uniunii Europene”, ne-a precizat Leon Dragomir, seful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Ploiesti, care functioneaza in sediul Inspectoratului Judetean de Politie.
In cazul pasaportului temporar, solicitantIi trebuie sa achite o taxa consulara in valoare de 32 de lei la Trezorerie, taxa pentru pasaportul respectiv – 84 de lei (C.E.C. Bank), precum si tariful suplimentar pentru eliberarea pasaportului simplu temporar (Trezorerie) – 100 de lei, iar in cazul pasaportului electronic, persoanele care solicita eliberarea acestuia trebuie sa achite, pe langa taxa consulara in valoare de 32 de lei, si cea pentru pasaportul electronic – 244 de lei.
“Valabilitatea pasapoartelor temporare este de doar un an, in timp ce acelea electronice sunt valabile timp de cinci ani. Totusi, in cazul minorilor care au varsta sub 6 ani, valabilitatea pasaportului este doar de trei ani. In general, pasapoartele temporare sunt solicitate de catre persoanele care se grabesc sa plece in strainatate, asta pentru ca acestea se elibereaza la doar doua ore de la depunerea cererii, iar cele electronice – in 14 zile”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru.
In ceea ce priveste actele necesare pentru eliberarea pasaportului electronic, in cazul copiilor cu varsta sub 14 ani, acestea sunt urmatoarele: certificatul de nastere al minorului, in original si copie; document(e) de identitate ale parintilor sau al unuia dintre parinti, al reprezentantului legal sau, dupa caz, al persoanei imputernicite, in original si copie; achitarea taxei consulare (Trezorerie) – 32 de lei; taxa pentru pasaportul electronic (C.E.C. Bank) – 244 de lei si pasaportul anterior al minorului, daca este cazul. Este bine de stiut ca, la depunerea documentelor, prezenta minorului este obligatorie.
Programul ghiseelor unde prahovenii pot solicita eliberarea pasaportului temporar sau a celui electronic este zilnic, in intervalul orar 8.30–16.30, cu exceptia zilei de joi cand ghiseele sunt deschise intre 8.30 si 18.30.
Anemary GRIGORE