Traind in concubinaj pe internet

Unul din opt copii se arata deranjat de continutul mesajelor de pe internet, se arata intr-un studiu european, care include si Romania. S-a ajuns ca de la varste din ce in ce mai mici, sa fie folosit acest mijloc de comunicare, ceea ce nu este rau. In cazul nostru, la care vom face referire in continuare, exista avantaje si dezavantaje.
Astfel, decat sa traga copilul cu prastia si sa faca tandari geamurile scolii sau, dupa caz, ale vecinilor, mai bine sa stea cu retina in calculator. Ce amintiri din copilarie ar putea avea el, nu mai conteaza. Ba, dimpotriva; scriind doar, si nu vorbind, va fi un fel de Lucian Blaga – mut ca o lebada. Iar daca este cazul sa dea un extemporal, acolo, scrie prescurtat, ca pe mess: vb (vorbesc), scr (scriu), ms (mi-e somn), ceea ce, din nou, este un mare avantaj, mai ales pentru profesori, care nu vor fi nevoiti sa mai citeasca toate cuvintele intregi, ci doar un sfert din ele. Ca deh, si lor le-a diminuat Guvernul salariile cu 25%. Jumatate dintre copii spun ca e mai confortabil sa fie online, decat in viata reala. Pai, logic ! In in viata reala te mai accidentezi la sotron, la un fotbal, te mai iei la bataie cu colegul de banca. Iar in ast ultim nefericit caz, trebuie chemati parintii la scoala, sa dea socoteala pentru ispravile odraslelor. Deci, iata un alt avantaj.
Cel mai interesant aspect il reprezinta, totusi, categoria adolescentilor. Baietii sunt mai expusi la imagini sexuale, ceea ce nu este rau. Pentru ei… Adica, decat sa fluiere dupa gagici, decat sa-si trimita biletele in timpul orei de rezistenta a materialelor, in loc sa puna piuneze pe scaunul profului, mai bine sa se uite la imagini deocheate, nu ?
Ei, dar in ceea ce priveste adolescentele, lucrurile sunt mai complicate! Ele, primind mesaje suparatoare – lesne de inchipuit care sunt alea – fireste ca sunt in mai mare masura morcovite, decat baietii, de riscurile online.(Aici s-ar impune intrebarea: “Pai, de ce te mai loghezi, fata?”). Suparare mare si pe capul soferilor, in cazul asta. Nu le mai mai vad pe trotuare, in minijup, nu mai “ trag un claxon” ( Dupa cum suna o melodie a trupei…”Taxi”). Si, logic, omul de la volan, ca sa isi verse naduful, il va claxona pe ala care nu porneste “din prima” la culoarea verde a semaforului.
Studiul mai arata ca jumatate dintre cei care folosesc internetul au acces online din propria camera, ceea ce iar este un lucru bun: au un adapost al lor, de unde cocheteaza cu tehnologia, nu ies pe la guri de metrou sa cerseasca. Sau, si mai rau, contribuie la scaderea ratei delincventei juvenile, ca prea crescuse infractionalitatea in randul minorilor.
Totusi, studiul nu arata care sunt efectele internetului asupra adultilor. Dar, maine, in Romania se implinesc 15 ani de logare, fiind, totodata, sarbatorita “ Ziua internetului”.
Unii dintre noi au uitat sa-si mai vorbeasca, facandu-si declaratii de iubire, sau cerandu-se in casatorie, ori traind in concubinaj, pe internet. Asadar, vietuind in lumea virtuala.
Ce bine ar fi daca am si muri doar virtual !
Florin TANASESCU