“Una dintre prioritatile Ministerului Justitiei, in acest moment, este finalizarea lucrarilor la Palatul de Justitie Prahova”, avea sa declare, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Curtii de Apel Ploiesti, magistrat Valentina Gheorghe, tinand, totodata sa precizeze ca pana acum “s-a realizat destul de putin la acest obiectiv”. Iar destul de putin inseamna, in date strict tehnice: structura de rezistenta realizata in proportie de 98%, lucrarile de finisaj – 10%, instalatiile – 40%.

Inceput in anul 1996, “Palatul de Justitie Prahova” are nevoie de un alt proiect tehnic, cat timp, cel vechi, a fost realizat in 1995, iar la momentul actual este necesara reproiectarea investitiei, in functie de cerintele mai noi in ceea ce priveste infaptuirea actului de justitie. Ca, de exemplu, informatizarea instantei, lucru neluat in calcul in urma cu 15 ani. Pe de alta parte, la vremea respectiva, Palatul a fost proiectat sa gazduiasca toate cele trei instante care functioneaza in Ploiesti – Judecatorie, Tribunal si Curte – dar, odata cu cresterea numarului de magistrati, in viitorul sediu isi vor desfasura activitatea doar ultimele doua instante (Tribunal si Curte).
Tot conform precizarilor facute de catre presedintele Curtii de Apel, lucrarile au fost sistate in luna decembrie 2007, an in care impotriva antreprenorului general s-a deschis procedura falimentului. Pe de alta parte, pentru a nu se mai tergiversa lucrarile, “am propus reprezentantilor Ministerului Justitiei continuarea lucrarilor cu acelasi antreprenor” (presedinte Valentina Gheorghe). Iar in urma discutiilor purtate cu ordonatorul principal de credite (MJ), care a avut loc in septembrie a.c., s-a hotarat “reluarea investitiei cu acelasi antreprenor general si, implicit, renuntarea la litigiile aflate pe rol”. Acesta din urma fiind, insa, in faliment, va fi reprezentat de catre lichidatorul judiciar, iar lucrarile propriu-zise vor fi efectuate de catre patru subantreprenori ai societatii, supravegheati de catre lichidatorul judiciar. “Principala noastra preocupare o constituie, pana la sfarsitul acestui an, inchiderea totala a cladirii, care este realizata doar in proportie de 75%, iar in prezent se efectueaza demersuri pentru reluarea efectiva a lucrarilor atat scriptic (intocmirea graficelor de lucrari, incheierea actelor aditionale), cat si tehnic (deschiderea bransamentului de apa, alimentarea la curent electric)”.
La intrebarea daca vor fi bani suficienti pentru terminarea obiectivului, presedintele Curtii de Apel Ploiesti a precizat ca, pana la sfarsitul anului se va primi o transa de bani de la MJ, urmand ca, in 2011, “ministerul sa aloce suma necesara pentru continuarea obiectivului, cat timp, dupa cum am mai precizat, acesta se constituie drept unul dintre prioritatile sale, noi propunandu-ne ca termen de finalizare sfarsitul anului 2012″ (presedinte Valentina Gheorghe).
(F.T.)