Ministrul Justiției, Catalin Predoiu, insoțit de secretarul general al Ministerului Justiției, judecator Gabriel Tanasescu, și directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, chestor Ioan Bala, a efectuat joi seara, 14 octombrie, intre orele 21.00 și 23.00, vizite inopinate la penitenciarele din Ploiești, Targșor și Margineni, se arata intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Justitiei.
„Prin inspectarea neanuntata verificam conditiile de detentie, aplicarea regulamentelor, disciplina si starea de spirit a detinutilor si agentilor din penitenciar, tinuta si comportamentul. Spre exemplu, la Penitenciarul Ploiesti am constatat ca se impune schimbarea saltelelor unor detinuti, vopsirea unor active mobiliare si deratizarea unui pavilion. Unii detinuti mi-au semnalat de asemenea potentiale abuzuri procedurale in solutionarea cererilor de liberare conditionata si le-am cerut sa imi transmita memorii si documente pentru a examina cu atentie situatia relatata. Vizitele neanuntate vor continua in toate penitenciarele din tara. Aceasta intentie a fost anuntata directorilor de penitenciar la intalnirea de lucru desfasurata recent la Bucuresti. Stiu ca directorii au greutati cu bugetul pentru bunuri si servicii si intreg personalul cu reducerile salariale, dar nu trebuie sa facem rabat de la o buna administrare a penitenciarelor, de la disciplina si profesionalism. Un profesionist isi face bine treaba si in conditii mai grele. Pe de alta parte, am solicitat Ministerului Finantelor Publice un buget la limita, dar acoperitor pentru 2011. Detinutii nu trebuie pedepsiti a doua oara prin conditii de detentie precare in penitenciare. In plus, trebuie sa desfasuram in penitenciare si programe de reinsertie sociala, altfel detinutii nu au nicio sansa de reintegrare dupa punerea in libertate si revin in penitenciar, angajand un cerc vicios in care pierdem destine si cheltuim si mai muti bani”, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
Vizitele neanuntate urmaresc cunoasterea necosmetizata a realitatilor si vulnerabilitatilor din penitenciare, pentru indreptarea lor.