De dragul imaginii

Va mai amintiti de celebra teorie a supapelor aplicata de marii fabricanti de armament? In opinia lor, cand un conflict militar se incheie, un altul incepe intr-o alta zona a lumii. Si nu se poate spune ca teoria lor nu este viabila din moment ce, dupa al doilea razboi mondial nu au fost decat cateva zile de pace deplina pe planeta noastra. Pastrand proportiile, deci reducand razboaiele din lume la conflictul politic intern, sa spunem ca aceeasi teorie are aplicabilitate si pe malurile Dambovitei. Si nu ma voi referi doar la permanenta disputa dintre putere si opozitie, fireasca, pana la urma, ci la luptele intestine din chiar miezul puterii, lupta care si-a trimis mesaje si in cancelariile europene. Se stie prea bine ca recenta propunere liberala privind retragerea trupelor romanesti din Irak l-a suparat foarte tare pe presedintele tarii care a mai aruncat ceva vopsea neagra peste imaginea premierului Calin Popescu Tariceanu, asa cum o face chiar de pe la inceputul domniei lor. Ei bine, aceasta lupta dintre presedinte si premier, nefireasca si, in acelasi timp, nefericita pentru tara, pare sa se desfasoare tot dupa principiul supapelor.
Abia de se stinsese, cu chiu cu vai, problema retragerii din Irak si iata, dinspre liberali se lanseaza o noua salva spre Palatul Cotroceni. Prin vocea presedintelui Camerei Deputatilor – deci nu a unui sef de organizatie de prin nord-estul tarii – liberalii ar vrea, nici mai mult, nici mai putin, decat sa se desfiinteze Consiliul Suprem de Aparare a Tarii!?! Argumente pentru aceasta doleanta nu prea au, singura motivatie pe care o lanseaza fiind faptul ca CSAT ar fi o institutie de tip sovietic, creata – e-adevarat, constitutional – la inceputul anilor ’90, dupa elaborarea primei constitutii post-revolutionare. Ca urmare, luand exemplul „fratilor” de alianta – democratii – care, desi nu discutasera cu liberalii, in amanunt, modul de realizare si efectele eventualei fuziuni dintre PNL si PD, si au trambitat de-a lungul si de-a latul tarii momentele „istorice” ce urmau a fi parcurse pana la congresul de fuziune a celor doua partide – tot astfel si ei s-au apucat sa desfiinteze o institutie constitutionala, bazandu-se doar pe faptul ca sunt la putere.
Fireste, gestul liberalilor nu poate fi considerat decat o continuare a luptei pentru imaginea proprie si pentru demolarea, pe cat se poate, a esafodajului prezidential. Se stie, CSAT este condus de Presedintele Romaniei, iar deciziile acestei institutii sunt luate cu avizul sefului statului; desfiintand una dintre parghiile de putere ale presedintelui, liberalii considera ca astfel ii vor taia, lui Traian Basescu, un pic din lungul nasului sau, de ce nu, chiar o mana dintre cele doua cu care acum indreapta toate armele impotriva lor.
Asadar, de dragul imaginii, al obtinerii unei imagini cat mai impresionante la publicul cu stampila de vot in mana, liberalii vor sa desfiinteze Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Nu stiu daca acum, CSAT are sau nu iz sovietic, nu stiu daca este sau nu anacronic, iar, pe de alta parte, prea multi s-au scolit si se bat cu caramida-n piept ca au facut cursuri inalte prin gradina CSAT, inclusiv liberali, care, in eventualitatea desfiintarii respectivei institutii si-ar da seama de inutilitatea „eforturilor” de a-i fi calcat pragul. Intrebam deci, nu-s prea mari riscurile iubirii fata de propria imagine si ale razbunarii pe…capra vecinului?

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCa sa o vindece de prostie,
Articolul următorGHID NATURIST